Linkovi

Pritisak Britanije na evropske lidere


Britanski premijer Dejvid Kameron vrši pritisak na evropske lidere da reše dužničku krizu evropskih država
Britanski premijer Dejvid Kameron vrši pritisak na evropske lidere da reše dužničku krizu evropskih država

Britanski premijer Dejvid Kameron vrši pritisak na evropske lidere da reše dužničku krizu evropskih država, upozorivši da je u pitanje doveden opstanak valute 17-očlane eurozone. Kameron je na skupu poslovnih lidera u Mančesteru rekao da je, uz političku neizvesnost u Grčkoj i činjenicu da mnogi Evropljani predviđaju da će Atina napustiti eurozonu, opstanak eura „doveden u pitanje“.

Britanija je zadržala svoju valutu, funtu, ali je njena ekonomija voma zavisna od stabilnosti eura, s obzirom da su joj glavni poslovni partneri u Evropi. Britanski premijer je takođe rekao da su eurozoni potrebni ekonomska struktura koja obuhvata efikasan fond za finansijsku pomoć ugroženim zemljama, zdrave banke i kooperativna ekonomska politika. Kameron je takodje ukazao da pored neposrednih briga povodom Grčke, Evropa pati od „sveobuhvatne niske produktivnosti i nedostatka ekonomske dinamike“. On je istakao da je većina evropskih zemalja „manje, a ne više, konkurentna u poređenju sa ostatkom sveta“.

Nevolje u Grčkoj bacaju senku na finansije ostalih zemalja eurozone. Španija, četvrta po veličini ekonomija eurozone, bila je primorana da plati daleko veće kamate na 3 milijarde novog zajma, u poređenju sa nedavnom prodajom obveznica.

XS
SM
MD
LG