Linkovi

Tržište rada u Americi i dalje je snažno, pokazuju najnoviji podaci


Američka privreda i tržište rada i dalje pokazuju da su snažni, govore najnoviji statistički podaci (Foto: (AP/Mike Stewart)
Američka privreda i tržište rada i dalje pokazuju da su snažni, govore najnoviji statistički podaci (Foto: (AP/Mike Stewart)

Poslodavci su u septembru objavili oglase za 9,6 miliona radnih mesta, u odnosu na 9,5 miliona u avgustu, što je znak da je američko tržište rada i dalje snažno čak i dok Federalne rezerve SAD pokušavaju da ohlade ekonomiju.

Otpuštanja su pala, a broj Amerikanaca koji su napustili posao - znak poverenja da mogu da nađu bolju platu negde drugde - bio je praktično nepromenjen.

Septembarska otvaranja radnih mesta su pad sa rekordnih 12 miliona u martu 2022, ali su i dalje visoka po istorijskim standardima. Pre 2021. godine - kada je američka ekonomija počela da raste nakon pandemije kovida-19 - broj otvorenih radnih mesta na mesečnom nivou nikada nije bio veći od osam miliona. Nezaposlenost je u septembru iznosila 3,8 odsto, što je samo nekoliko koraka iznad poluvekovnog minimuma.

Predstavnici Federalnih rezervi (FED) bi želeli da se tržište rada „ohladi“. Oni se brinu da snažno zapošljavanje vrši pritisak na poslodavce da povećaju plate - i pokušaju da prenesu veće troškove zajedno sa povećanjem cena koje podstiče inflaciju.

Fed je podigao referentnu kamatnu stopu 11 puta od marta 2022. u nastojanju da obuzda inflaciju koja je dostigla najviši nivo od četiri decenije u 2022. U septembru su potrošačke cene porasle za 3,7 odsto u odnosu na godinu ranije. To je ipak za 9,1 odsto manje u odnosu na maksimum zabeležen u junu prošle godine, ali je i dalje iznad cilja Fed-a, koji iznosi dva odsto.

Kombinacija čvrste tendencije zapošljavanja, zdravog ekonomskog rasta i usporavanja inflacije podigla je nadu da će FED moći da izvede „meko“ sletanje - podizanje stopa dovoljno da obuhvati povećanje cena bez odvođenja privrede u recesiju. Očekuje se da će Centralna banka kasnije u sredu objaviti da će ostaviti nepromenjenu referentnu stopu, dok čeka da proceni posledice svojih ranijih povećanja kamatnih stopa.

U petak Ministarstvo rada objavljuje izveštaj o poslovima za oktobar. Prognostičari koje je anketirala kompanija za podatke FactSet očekuju da su poslodavci u SAD prošlog meseca dodali 189.000 radnih mesta i da je stopa nezaposlenosti ostala na 3,8 odsto.

XS
SM
MD
LG