Linkovi

Amerikanci pomogli oporavku britanskog turizma posle kovida


Turisti na Vestminster mostu u Londonu, 19. jula 2022. (Foto: AP Photo/Frank Augstein)
Turisti na Vestminster mostu u Londonu, 19. jula 2022. (Foto: AP Photo/Frank Augstein)

Britanija je bila jedna od glavnih stranih destinacija za američke putnike ovog leta, prema podacima stručnjaka iz industrije turizma. Amerikanci su tako pomogli da se britanski turizam oporavi od krize koju je izazvala pandemija kovida.

Kao i u drugim delovima sveta, u proleće 2020. godine, ulice Londona su bile prazne kao nikada do tada. Sasvim drugačija slika viđena je u leto 2023 - posle pandemije, i zahvaljujući talasu američkih turista koji su posetili Britaniju.

“Putnici iz Amerike su pokrenuli oporavak od kovida u Britaniji. Troše oko 40% više u odnosu na period pre pandemije. Prošle godine, na svakih pet funti koje je potrošio neki strani posetilac u Britaniji, jednu funtu je potrošio Amerikanac”, kaže Patriša Jejts iz nacionalne turističke agencije "Posetite Britaniju".

Ove letnje sezone, više Amerikanaca je odlučilo da putuje u inostranstvo umesto unutar Sjedinjenih Država. Trgovinska grupa za avio-saobraćaj “Airlines for America” navodi da je broj putnika na domaćim letovima opao za dva procenta, dok se broj putnika na međunarodnim letovima povećao 14% u odnosu na period pre pandemije.

Američki turisti doprineli oporavku britanske ekonomije posle pandemije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

“Neposredno posle pandemije, putovalo se više lokalno, u istom regionu, ali sada ljudi posećuju mnogo udaljenije destinacije, a američki putnici prednjače u tome", kaže londonski turistički vodič Mark King.

Američki putnici ove godine su izabrali Britaniju iz različitih razloga.

“Rešio sam da putujem u inostranstvo jer ovde postoji veća kulturna raznovrsnost. Samo pogledajte, ona je svuda oko nas", kaže Tim, koji je doputovao iz Teksasa.

“Moja baka je odrasla ovde. Želela sam da vidim ovaj deo Londona”, kaže Linda, turistkinja iz Mizurija.

Ebi, koja je doputovala iz Teksasa, kaže da joj je suprug dobio put u London kao poklon svoje kompanije. Tompson, turista iz Indijane, kaže da je englesko govorno područje razlog. "Upravo smo došli iz Pariza gde nikoga ništa nismo razumeli", smeje se.

Kanari Vorf, deo istočnog Londona, 19. marta 2023. (Foto: Rojters/Yann Tessier)
Kanari Vorf, deo istočnog Londona, 19. marta 2023. (Foto: Rojters/Yann Tessier)

Britanska kancelarija za nacionalnu statistiku navodi da 20% stanovnika Londona sada radi od kuće, a 40% kombinuje rad od kuće sa radom u kancelariji. Turisti su ti koji pomažu lokalnim trgovcima I doprinose živahnosti ulica Londona.

Britanska vlada je eliminisala sistem koji je turistima omogućavao povraćaj poreza na kupljenu robu. Ta promena je najviše uticala na luksuzne prodavnice. Međutim, zvaničnici kažu da to, po svemu sudeći, nije odvratilo američke turiste koji su dali zamah britanskoj ekonomiji trošeći svoje dolare na hotele, restorane, I svetski poznate pabove.

Britanski pisac iz 18. Veka, Semjuel Džonson, jednom je rekao: “Kada se čovek umori od Londona, umoran je od života”. Brojni posetioci na ulicama Londona, željni da nadoknade izgubljeno vreme, kao da potvrđuju Džonsonove reči.

XS
SM
MD
LG