Linkovi

Drastičan rast stope dečijeg siromaštva u Americi


Arhivska fotografija iz septembra 2020: Radnice u školi raznose hranu ugroženima tokom pandemije kovida-19 (Foto: AP/Cedar Attanasio)

Stopa dečijeg siromaštva u Sjedinjenim Državama se više nego udvostručila, a prosečni prihod domaćinstva opao je prošle godine kada su istekle vladine beneficije iz vremena pandemije koronavirusa, a inflacija je nastavila da raste, pokazuju podaci koje je u utorak objavio američki Biro za popis stanovništva.

Istovremeno, zvanična stopa siromaštva za Afroamerikance pala je na najniži nivo u istoriji, a nejednakost prihoda je opala po prvi put od 2007. kada se posmatra prihod pre oporezivanja. Međutim, nejednakost prihoda se povećala kada se gleda prihod posle oporezivanja, što je još jedan od rezultata ukidanja poreskih olakšica iz ere pandemije, prema izveštajima Biroa za popis o prihodima, siromaštvu i zdravstvenom osiguranju.

Izveštaj ukazuje na ponekad kontradiktorne faktore koji su prošle godine pogađali američka domaćinstva, suočena sa snažnim tržištem poslova, povećanjem broja radnika sa punim radnim vremenom iz godine u godinu, ali i rastućom inflacijom i prestankom stimulativnih beneficija iz ere pandemije.

Kao odgovor na pandemiju kovida 19, federalna vlada je proširila poreske olakšice za roditelje male dece i poslala isplate ljudima koji su bili najugroženiji tokom pandemije, smanjujući stopu siromaštva 2021. Proširenje poreskih olakšica za decu isteklo je krajem 2021, a druge beneficije vezane za pandemiju okončane su prošle godine.

Kao rezultat toga, stopa dečijeg siromaštva skočila je sa 7,2 odsto na 12,4 u 2022, prema Birou za popis stanovništva.

„Ovo predstavlja povratak na nivoe siromaštva dece pre pandemije“, rekla je Liana Foks, pomoćnica šefa odeljenja u Birou za popis stanovništva tokom konferencije za novinare. „Videli smo da su olakšice za decu značajno smanjile siromaštvo”.

U saopštenju, predsednik Džo Bajden okrivio je republikance u Kongresu što nisu produžili povećane poreske olakšice za decu i obećao da će ih vratiti.

„Danas prijavljeni porast siromaštva dece nije slučajan“, rekao je demokrata Bajden.

Prosečni prihod domaćinstva u 2022. iznosio je 74.580 dolara, što je pad od 2,3 odsto u odnosu na 2021. Amerikanci azijskog porekla imali su najveći prosečni prihod domaćinstva, skoro 109.000 dolara, dok su crnci imali najniži, oko 53.000 dolara.

Zvanična stopa siromaštva iznosila je 11,5 odsto, a za crnce 17,1 odsto, što je najniže u istoriji. Dopunska stopa siromaštva iznosila je 12,4 odsto, što je povećanje od 4,6 u odnosu na 2021.

Američki biro za popis stanovništva objavljuje dve stope siromaštva. Zvanična stopa siromaštva zasniva se na novčanim sredstvima. Dopunska stopa siromaštva obuhvata i gotovinske i nenovčane naknade i oduzima neophodne troškove kao što su porezi i medicinski troškovi.

Stopa ljudi bez zdravstvenog osiguranja pala je za skoro pola odsto na 7,9, a opala je za ljude svih starosnih grupa osim onih koji imaju 18 godina ili mlađih, prema Birou za popis stanovništva.

XS
SM
MD
LG