Linkovi

Godinu dana zatvora za vanbračni seks u Indoneziji


Protest protiv izmena krivičnog zakona ispred parlamenta u Džakarti, 5. decembar 2022.
Protest protiv izmena krivičnog zakona ispred parlamenta u Džakarti, 5. decembar 2022.

Indonezija će ratifikovati sveobuhvatne izmene krivičnog zakona u okviru pravne revizije za koju kritičari kažu da bi mogla da poništi teško stečene slobode.

Među najkontroverznijim izmenama zakona je kažnjavanje vanbračnog seksa zatvorom do godinu dana. Bile bi zabranjena i vanbračna zajednica. Takođe će biti kažnjivo i vređanje predsednika i iskazivanje stavova suprotnih nacionalnoj ideologiji Indonezije.

Visoki zvaničnici u Predstavničkom domu parlamenta potvrdili su da će u utorak biti održana sednica na kojoj će biti usvojene izmene zakona.

Parlament je planirao da ratifikuje nacrt novog zakona u septembru 2019, ali su demonstracije širom zemlje, zbog pretnji građanskim slobodama, zaustavile njegovo usvajanje.

Neki članovi zakona su revidirani, pa će krivično delo vanbračnog seksa moći da prijave samo supružnik, roditelji i deca, dok vređanje predsednika može da prijavi samo predsednik.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo, novembar 2022.
Predsednik Indonezije Džoko Vidodo, novembar 2022.

Ali, neki pravnici i organizacije civilnog društva upozoravaju da to nije dovoljno.

„Ovaj krivični zakon je veliki korak unazad za Indoneziju. Država ne može da upravlja moralom. Dužnost vlade nije da bude sudija između konzervativne i liberalne Indonezije", rekla je Bivitri Susanti, indonežanska ekspertkinja za međunarodno pravo.

Novi zakon neće stupiti na snagu danom ratifikovanja, već tri godine nakon što vlada i druge institucije donesu propise za njegovo sprovođenje.

XS
SM
MD
LG