Linkovi

Indonezija upozorava na nove erupcije, dok vulkan izbacuje pepeo


Oblak vulkanskog pepela izbija iz planine Sinabung šireći se satima po gradu Karo, Severna Sumatra, Indonezija, 9. juna 2019.

Indonežanski zvaničnici upozorili su u ponedeljak na mogućnost daljih erupcija aktivnog vulkana na ostrvu Sumatri, nakon što iz njega izbačena velika količina pepela, što je izazvalo paniku među lokalnim stanovništvom.

Planina Sinabung, koja je vrhunac aktivnosti imala 2010, eruptirala je oko devet minuta u nedelju, šaljući oblak vulkanskog pepela sedam kilometara visoko u nebo.

Žrtve nisu prijavljene, no zvaničnici koji nadziru vulkan upozoravaju na moguće nove erupcije.

"Nakon erupcije, od ponoći do 6 sati izjutra, bilo je nekoliko naknadnih udara", rekao je Vili, naučnik u osmatračkoj stanici u Sinabungu, koji se predstavlja samo svojim imenom, kao većina Indonežana.

Vlasti su nivo uzbune za Sinabung ostavile nepromenjenim, ali su apelovale na stanovike da koriste zaštitne maske za disanje i da ostanu u svojim kućama, kako bi se zaštitile od vulkanskog pepela.

Planina Sinabung, visoka 2.460 metara, među najaktivnijim je vulkanima u Indoneziji. Ali, bila je neaktivna četiri veka, pre erupcije 2010. Indonezija ima gotovo 130 aktivnih vulkana, više od i jedne druge zemlje na svetu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG