Linkovi

Indonežanski putnički avion srušio se nakon poletanja


Članovi porodica putnika nestalog aviona na aerodromu u Džakarti
Članovi porodica putnika nestalog aviona na aerodromu u Džakarti

Avion indonežanske aviokompaije "Srividžaja er", sa 62 putnika i članova posade, srušio se u subotu u more ubrzo po poletanju iz Džakarte. Sudbina putnika još nije poznata, prenosi Rojters.

Boing 737-500 bio je na putu za grad Pontianak kada je nestao sa radara.

Indonežanski ministar saobraćaja Budi Karja Sumadi rekao je da je u avionu bilo 50 putnika i 12 članova posade.​ Prema navodima odbora za bezbednost u saobraćaju, svi su bili Indonežani.

Karja je prema navodima vebsajta detik.com rekao da se avion srušio blizu ostrva Laki, oko 20 kilometara udaljenog od aerodroma.

Spasilačka agencija Basarnas navela je u saopštenju da će poslati tim da pomogne u potrazi za žrtvama "posle pada aviona Srividžaja er SJ 182".

Sajt za praćenje aviona Flightradar24 objavio je da je avion poleteo u 2:36 po lokalnom vremenu i da je za četiri minuta dostigao visinu od 3.322 metra. Zatim je počeo da se naglo spušta, a 21 sekundu kasnije prestao je da emituje podatke.

Portparolka ministarstva saobraćaja rekla je da je nekoliko sekundi pre nego što je letelica nestala sa radara, kontrola leta pitala pilota zašto se avion kreće severozapadno umesto na predviđenoj putanji. Još nije poznato šta je izazvalo naglo spuštanje aviona.

Bagus Puruhito, šef indonežanske agencije za spasavanje, rekao je da su spasilačke ekipe na terenu. U spasilačkoj operaciji, između ostrva Lankang i Laki, učestvuje 12 brodova, među kojima 4 ratna.

Bambang Surio Aji, visoki zvaničnik Nacionalne agencije za potragu i spasavanje, rekao je da su spasioci preuzeli otpad i odeću koju su našli ribari i da su predmeti predati Nacionalnom odboru za bezbednost u saobraćaju, koji bi trebalo da utvrdi da li pripadaju nestalom avionu. Svedoci navode da su videli i čuli najmanje jednu eksploziju.

Prema do sada dostupnim podacima, Boing 737-500 bio je star gotovo 27 godina.

Indonežanska aviokompanija "Srividžaja er"​ saopštila je da još skuplja informacije šta se dogodilo. Izvršni direktor kompanije rekao je novinarima da je avion bio dobrom stanju i da je let kasnio pola sata zbog obilne kiše. Reč je o avioprevozniku koji uglavnom leti unutar Indonezije i do sada nije imao slučajeve avionskih nesreća.

Portparolka Boinga saopoštila je da je kompanija "upoznata sa medijskim izveštajima iz Džakarte i da pomno prati situaciju".

Poslednja velika avionska nesreća u Indoneziji dogodila se u oktobru 2018. godine, kada se Boing 737 Maks 8, kompanije "Lajon er" srušio u more nekoliko minuta posle poletanja iz Džakarte. Poginulo je svih 189 putnika i članova posade.

Avion koji je nestao u subotu nije imao isti automatski sistem za kontrolu leta koji je imao ulogu u rušenju aviona "Lajon er" i u još jednoj nesreći istog modela pet meseci kasnije, kada se srušio Boing 737 Maks Etiopija erlajnsa sa 157 putnika i članova posade, prenosi agencija Asošijeted pres. Nakon te dve nesreće, Boingove letelice tog tipa bile su prizemljene 20 meseci.

XS
SM
MD
LG