Linkovi

ID pogubila još najmanje 50 Iračana


Borci iz plemena Albu Nimr u blizini Ramadija
Borci iz plemena Albu Nimr u blizini Ramadija

Američka vojska saopštila da je od juče izvela 10 napada protiv ekstremista Islamske države, pet blizu Kobanija, a pet u Iraku...

Ekstremisti Islamske države nastavljaju sa kampanjom masovnog ubijanja onih koji im se suprotstavljaju. Prema lokalnim izvorima u Iraku, džihadisti su juče pogubili još najmanje 50 pripadnika plemena sunitskih muslimana Albu Nimr u pokrajini Anbar.

Pre nekoliko dana, iračke vlasti otkrile su masovnu grobnicu u blizini Ramadija sa 150 tela ljudi iz pomenutog plemena, koje je sprečavalo napredak Islamske države zapadno od Bagdada. Više od 70 tela bilo je u grobnici u blizini grada Hit, a jedan od očevidaca je preneo da su borci ekstremističke grupe poručili da su pogubljenja kazna za "svakog ko se suprotstavi Islamskoj državi".

U međuvremenu, sirijski Kurdi u Kobaniju dočekali su svoje sunarodnike iz Iraka, koji su preko Turske stigli u taj pogranični grad i doneli svoje teško naoružanje.

Lokalne paravojne snage, koje se već 40 dana, uz podršku koalicionih snaga iz vazduha, bore sa ekstremistima, nadaju se da će im 150 iračkih pešmerga boraca, odnosno "onih koji prkose smrti", pomoći da odbrane Kobani od džihadista islamske države.

Američka vojska saopštila je da je od juče izvela 10 napada protiv ekstremsita islamske države, pet blizu Kobanija, a pet u Iraku.

XS
SM
MD
LG