Linkovi

Mračna sudbina zarobljenica ISIS-a


Stotine žena i devojčica, koje su u poslednje vreme zarobili pripadnici ekstremističke Islamske države, i dalje se nalazi u zatvorima, seksualnom ropstvu ili su prisilno udate za borce ISIS-a.

Ozloglašena ekstremistička Islamska država, poznata i po skraćenicama ISIS ili ISIL, u poslednjih nekoliko meseci zarobila je stotine žena i devojčica. Veoma mali broj njih, koje su uspele da pobegnu, govorile su za Glas Amerike o silovanjima, prisilnim brakovima i seksualnom ropstvu.

Ekstremisti Islamske države oteli su 15-ogodišnju devojčicu, pripadnicu manjinske verske zajednice jazidi, iz oblasti oko planine Sindžar u severnom Iraku. Zatim su je premeštali iz zatvora u zatvor, a bila je i primorana da se uda za nekoliko boraca ISIS-a. Uspela je da pobegne tako što je otmičarima dala drogue, koju je pronašla u kući.

Sada se priseća horora, kroz koji je prošla - "Prodali su me u Siriji. Bila sam sa svoje dve sestre oko pet dana. Onda je jedna od njih dve prodata i odvedena u Mosul, a ja sam ostala u Siriji."

Ona je jedna od stotine žena i devojčica, uglavnom jazida. Njih su pripadnici Islamske države uhvatili, a zatim mučili, silovali, prodavali u ropstvo ili prisiljavali da se udaju za borce ISIS-a – navodi se u izveštajima Ujedinjenih nacija i grupa za zaštitu ljudskih prava.

Većina njih je i dalje zarobljena. Nekolicina je uspela da se javi kući – neke jer su uspele da sakriju telefon, druge jer su im otmičari dozvolili. One međutim zvuče očajno, kaže Baher Ali iz međunarodne fondacije za dobrovoljne priloge, AMAR.

"One kažu ‘molim vas recite iračkim vlastima, Americi i međunarodnoj zajednici da bombarduju ovo mesto gde sada živimo. Hoćemo da umremo. Ne želimo da živimo, jer već lagano umiremo’“, priča Ali.

"Hjuman rajts voč" je nedavno objavio izveštaj o prisilnim brakovima i preobraćanju jazida od strane Islamske države. Bil Frelik iz te organizacije za zaštitu ljudskih prava kaže da odgovor Islamske države pokazuje koliko se ekstremisti ne kaju, već su i ponosni na svoje akcije.

"ISIS je istog dana izdao saopštenje istakavši, ‘sve što Hjuman rajts voč tvrdi je potpuno tačno. To je istina, i ponosni smo na to što smo uradili’. I da su to ratni trofeji, a onda su i objasnili kako su izvršili te zloupotrebe, koje oni uopšte ne smatraju zloupotrebama", ističe Frelik.

Na Univerzitetu države Virdžinija nedavno je održana konferencija o nasilju Islamske države nad ženama. Aktivisti sa terena su izneli zastrašujuće primere kršenja ljudskih prava.

Oni su takođe istakli da su resursi za pomoć žrtvama gotovo iscrpljeni i da se međunarodni donatori ne ističu.

XS
SM
MD
LG