Linkovi

Hrvatska: Srbija da šalje azilante u Mađarsku


Migranti čekaju da pređu iz Srbije u Hrvatsku na prelazu Strošinci
Migranti čekaju da pređu iz Srbije u Hrvatsku na prelazu Strošinci

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, koji je danas obišao prelaz Strošinci, poručio je da bi bilo lakše slati ljude koji traže azil direktno na granicu sa Mađarskom, ili u prihvatni centar u Srbiji, oldakle bi oni mogli da optutuju na svoju željenu destinaciju u Evropi...

Hrvatska prebacuje azilante u Mađarsku i zahteva da Srbija učini isto, umesto što ih autobusima prebacuje u Hrvatsku.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, koji je danas obišao prelaz Strošinci poručio je da bi bilo lakše slati ljude koji traže azil direktno na granicu sa Mađarskom, ili u prihvatni centar u Srbiji, oldakle bi oni mogli da optutuju na svoju željenu destinaciju u Evropi.

"Ovo je mučenje za ljude, mnogo je lakše da ih pošaljete na Horgoš ili u prihvatni centar koji se nalazi u Principovcu", rekao je Ostojić.

Oko 3.000 migranata i izbeglica danas su bili na prelazu Strošinci. Prema tvrdnjama hrvatskih vlasti, njih su tamo prevezli srpski autobusi, istovarili ih u sred polja i rečeno im je da hodaju do hrvatske teritorije.

Hrvastka policija, lokalni mesštani i dobrovoljci Crvenog krsta pritekli su im u pomoć kada su se izgubili.

U međuvremenu, Nemačka je saopštila da je primila 200 hiljada zahteva za azil u prvoj polivini ove godine, od čega je 40 odsto od građana Albanije, Kosova, Makedonije i Srbije, koji beže od nezaposlenosti i siromaštva, u potrazi za boljim životom.

XS
SM
MD
LG