Linkovi

Bez blokada na granici Srbije i Hrvatske


Srpski premijer Aleksandar Vučić i evropski komesar Johanes Han tokom susreta u Beogradu

Hrvatska je danas u potpunosti odblokirala saobraćaj na graničnim prelazima Tovarnik i Bajakovo, a Vlada Srbije večeras je donela odluku o stavljanju van snage kontramera preduzetih prema Hrvatskoj;

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predložio je večeras Vladi da ukine kontramere prema Hrvatskoj, usvojene nakon što je ta država prošle nedelje zatvorila granicu za kamione koje dolaze iz Srbije. On je istakao da kao premijer pozdravlja odluku hrvatske vlade o ukidanju njihovih mera, bez obzira koji su im motivi i razlozi.

Blokada granica je i jedan od glavnih razloga današnje posete evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana Beogradu.

Han je, tokom posete Beogradu, izjavio da je veoma zabrinut podizanjem blokada na granici Srbije i Hrvatske. One bi trebalo da budu ukinute i tu nema šta da se razgovara, rekao je Han posle susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da je Evropska unija sa svojim partnerima sposobna da se izbori sa izbegličkom krizom. Međutim, određeni potezi tokom ove krize mogli bi da izazovu dugoročne posledice, upozorio je Han:

"I zato pozivam hrvatsku Vladu da promeni svoju odluku. Mislim da je u obostranom interesu svih građana Balkana da imaju slobodu kretanja i ekonomsku stabilnost, jer ona donosi i socijalnu stabilnost."

Evropski komesar je izrazio uverenje da postoje dobri uslovi da EU prvo pregovaračko poglavlje u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori do kraja godine. Kako je rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić, što se tiče srpske Vlade, onog trenutka kada Hrvatska odustane od svojih mera, stvari na granici dve zemlje će se vratiti u pređašnje stanje. Vučić izjavio je i da je Srbija zaslužila da poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU budu otvorena do kraja godine:

"Smatramo da smo se u proteklom periodu u najvećem delu u različitim sferama društvenog života ponašali na dobar i ozbiljan način. Mi mislimo da zaslužili otvaranje poglavlja pre kraja godine."

A nešto posle 17 časova granični prelazi Bajakovo i Tovarnik su otvoreni za saobraćaj bez ikakvih ograničenja, saopštio je MUP Hrvatske.

XS
SM
MD
LG