Linkovi

EU: Zatvaranje granice pogrešan korak


Migranti u Mađarskoj
Migranti u Mađarskoj

EU na vanrednom samitu odlučila da jača spoljne granice i finansijski podrži zemlje u sirijskom susjedstvu; U Briselu takođe ocenjeno da je zatvaranje hrvatsko - srpske granice pogrešan korak

Vanredni evropski samit, okončan rano jutros, ukazao je na pravce kojim Evropljani namjeravaju da rješavaju imigrantsku krizu - jačanje vanjskih granica, bržu obradu podataka oih koji traže azil i još brže povratak kući onih koji nemaju pravo da ostanu na evropskom tlu. Sem toga, sa milijardom eura će se podržati zemlje u sirijskom susjedstvu koje su pružile utočište milionima izbjeglica. Na marginama sastanka su se čule reakcije na zatvaranje granice izmedju Hrvatske i Srbije, što je danas u Evropskoj komisiji ocijenjeno kao "pogrešan korak".

Evropska unija treba tek da očekuje masovan priliv izbjeglica, uvjereni su evropski lideri, te zato i zaključak.

"Evrope mora da koriguje politiku otvorenih vrata i prozora. Sada fokus treba da bude na odgovarajućoj zaštiti naših vanjskih granica, pomoći izbjeglicama van naših granica , kao i državama u našem susjedstvu. Dogovorili smo pojačanu pomoć Libanu, Jordanu, Turskoj i drugim državama. Najmanje milijarda eura će biti odvojena za izbjeglice u regionu preko UNHCR-a i Svjetskog programa hrane", saopštio je predsjednik Evrospke komisije Donald Tusk.

Unija će do kraja novembra ove godine osposobiti karantine za izbjeglice a do kraja godine uspostaviti evrospki sistem kontrole vanjske granice na kopnu i na moru.

Ovakvi zaključi su donekle umirili one koji su, poput madjarskog premijera, tražili zatvaranje evropskih granica prema jugu, dok ih medjunarodne humanitarne organizacije, poput Hjuman rajts voča, koji kaže da je gotovo sve u zaključima usmjereno protiv izbjeglica, fokusirano samo na kontrolu granica, onemogućavanje ljudi da stupe na evropsko tlo i slanje kući onih koji su već tu.

Pažnju medija sa zapadno balkanskog prostora koji su pratili samit je posebno privukla situacija sa hrvatsko-srpskom granicom, mjere i kontra- mjere koje su, iako nisu bile tema službenog dijela skupa, postale vijest broj jedan iz Brisela. Danas je na to reagovala i Evropska komisija.

"Trenutno intenzivno kontaktiramo Srbiju i Hrvatsku kako bi pokušali zajednički naći rješenje ponovne uspostave trgovinskog prometa što je prije moguće. Kao što je Visoka pradstavnica EU, Mogerini naglasila, zatvaranje granica nije rješenje i trenutni izbjeglički izazov ne bi trebao da ima uticaja na trgovinu. Komesar Han večeras putuje u Beograd i tamo će o aktuelnim prilikama razgovarati sa vlastima Srbije", saopštila je portparolka Evropske komisije Mina Andreeva.

Da li zatvaranje granice sa Srbijom od strane Hrvatske znači i kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno u dijelu o slobodom protoku roba?

"Resrtikcije, posebno one uvedene sa hrvatske strane, moraju biti proporcionalne, ne diskriminirajuće i vremenski ograničene i Evropska komisija trenutno analizira da li je to ovdje bio slučaj".

Podrška Unije zapadnobalkanskom regionu u bavljenju krizom je iskazana i izdvajanjem 17 miliona eura za Srbiju i Makedoniju, dok se očekuje da će o problemu zatvaranja granica, kao i o konkretnoj podršci regionu u rješavanju izbjegličke krize biti više riječi na skupu 8. oktobra u Briselu.

XS
SM
MD
LG