Linkovi

Hoće li Bajden uspeti da ubedi Kongres da usvoji zakon o socijalnoj zaštiti?


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Predsednik SAD Džo Bajden sastao se sa demokratskim senatorima koji su se protivili postojećem predlogu zakona o socijalnoj zaštiti i kontroli klimatskih promena, pred zasedanje Kongresa u ponedeljak.

Senator iz Zapadne Virdžinije Džo Menčin i senatorka iz Arizone Kirsten Sinema, oboje demokrate, protive se Bajdenovom predlogu zakona koji je vredan 3,5 hiljade milijardi dolara i pozivaju da se ta izdvajanja smanje.

Demokrate imaju tesnu većinu u Senatu - od 50 mesta - i bez glasova svih senatora iz te stranke, zakon ne može da prođe. Nijedan republikanac ne podržava predlog zakona.

Na sastanku sa Bajdenom u njegovoj kući u Vilmingtonu bili su Džo Menčin i lider senatske većine Čak Šumer, a posle susreta je saopšteno da "su nastavili da napreduju u pregovorima i da ostaju u bliskom kontaktu".

Bajden je rekao da se nada da može da se postigne dogovor o ovom zakonu, iako je njegova vrednost smanjena na dve hiljade milijardi dolara i neki delovi su izbačeni - poput besplatnog dvogodišnjeg studiranja na javnim koledžima, višenedeljnog plaćenog odsustva ili zdravstvenog dentalnog osiguranja za starije.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je za CNN da je 90 odsto predloga zakona usaglašno i da će u donjem domu biti predstavljen u ponedeljak.

"Blizu smo cilja", kaže Pelosi.

Ocenila je da je Bajdenov predlog, iako će možda biti upola manji od planiranog, jeste najviše što je država ikada izdvojila za pomoć porodicama.

Predstavnički dom će ove nedelje, kaže Pelosi, glasati i o Bajdenovom predlogu zakona o infrastrukturi koji je vredan 1.200 milijardi dolara.

Taj predlog podržava i 19 republikanskih senatora, ali su ga blokirale progresivne demokrate u Predstavničkom domu - zahtevajući da se o njemu glasa tek kada se postigne dogovor o zakonu o socijalnoj zaštiti.

XS
SM
MD
LG