Linkovi

Hapšenja Srba na Kosovu


Hapšenja Srba na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Kandidat Srpske radikalne stranke za narodnog poslanika Skupštine Srbije iz Štrpca Zvonko Mihajlović prvieden pa pušten na slobodu, dok je bivšem generalu Vojske Jugoslavije i Srbije Milovanu Bojoviću određen pritvor do 30 dana i nalazi se u Gnjilanskom zatvoru...

Kandidat Srpske radikalne stranke za narodnog poslanika Skupštine Srbije iz Štrpca Zvonko Mihajlović oslobođen je posle nekoliko sati provedenih u stanici policije u Uroševcu, nakon što je rano jutros uhapšen u svojoj kući zbog nelegalnog posedovanja oružja. Istovremeno, bivšem generalu Vojske Jugoslavije i Srbije Milovanu Bojoviću, koji je juče uhapšen na prelazu Merdare, određen je pritvor do 30 dana i nalazi se u Gnjilanskom zatvoru.

Zvonka Mihajlovića uhapsili su rano jutros u njegovoj kući u Štrpcu pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Nakon pretresa, nekadašnjeg predsednika opštine Štrpce policija je odvela u stanicu policije u Uroševcu, gde je kako je saopštio zamenik direktora policije za ovaj region Basri Šabani ispitivan zbog nedozvoljenog posedovanja oružja, koje je policija pronašla u njegovoj kući, ne navodeći o kom se oružju radi.

Posle nekoliko sati zadržavanja, tužilac je, kako je saopšteno iz policije, odlučio da Mihajlović bude pušten na slobodu, a da slučaj pod optužbom za nedozvoljeno posedovanje oružja ide redovnim sudskim putem.

Mihajlović za Glas Amerike nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje da je u njegovoj kući pronađeno oružje, ali je kazao da policija nije pronašla ono što je tražila i da nema primedbi na postupak policajaca prema njemu.

“Cela procedura je trajala nekoliko sati i ono što mogu da kažem je da je ponašanje pripadnika policije bilo realtivno korektno. Osim nekih sitnih provokacija, koje su se odnosile na moju političku pripadnost i na to ko je na čelu moje stranke, sve ostalo je bilo korektno”, rekao je Mihajlović.

Povodom ovog hapšenja oglasio se Pokret Socijalista na Kosovu, kao i Okružni odbor Srpske radikalne stranke u Kosovskoj Mitrovici. Oni smatraju da je hapšenje Mihajlovića političke prirode.

“Pretpoistavljamo da je ta brutalna akcija uperena protiv onih Srba na Kosovu i Metohiji koji se protive uspostavljanju nezavisne republike Kosovo”, rekao je na konferenciji za novinare predsednik kosovsko-mitrovičkog okružnog odbora SRS Dobrosav Dobrić.

U međuvremenu, bivšem generalu Vojske Jugoslavije i Srbije Milovanu Bojoviću, koji je juče uhapšen na prelazu Merdare od strane kosovske policije, određen je pritvor od 30 dana. On je prema pisanju prištinskih medija osumnjičen je za ratne zločine protiv albanskih civila.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić zatražio je danas oslobađanje Bojovića.

“Tražim momentalno oslobađanje generala Bojovića iz pritvora. Zloupotrebljeno je to što je čovek oboleo, krenuo je kući i bukvalno je na prevaru uhapšen“, rekao je Đurić.

General Bojović se trenutno nalazi u pritvoru u Gnjilanu, a kosovski Odbor za zaštitu ljudskih prava je saopštio da je odgovoran za zločine protiv nenaoružanih albanskih civila tokom rata na Kosovu u periodu od 1998. do 1999. godine.

XS
SM
MD
LG