Linkovi

Kosovo: Suzavac i na inauguraciji Tačija


Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači sa bivšom predsednicom Atifete Jahjagom
Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači sa bivšom predsednicom Atifete Jahjagom

Inauguraciji Hašima Tačija za predsednika Kosova prisustvovali su brojni zvaničnici iz regiona i sveta, a pratili su je i manji incidenti sa suzavcem.

U Prištini je danas održana inauguracija kosovskog predsednika Hašima Tačija. On je u svom obraćanju kazao da sledi zajednička borba za učlanjenje u Ujedinjene nacije, NATO i Evropsku uniju.

Pre inauguracije pristalice pokreta Samoopredeljenje aktivirale su nekoliko suzavca. Tri suzavca bačena su u krugu predviđenom za zvanice, a jedan nekoliko stotina metara dalje.

Na ceremoniji je bivša predsednica Atifete Jahjaga predala Hašimu Tačiju Ustav Kosova, nakon čega se on obratio prisutnima rekavši da da će biti čuvar ustavnosti, ljudskih prava i sloboda za sve građane Kosova bez razlike. Tači je istakao da je jedna od tačaka, kako je kazao, njegovih planova kao predsednika Kosova nastavak dijaloga sa Srbijom.

“Mi trebamo da nastavimo naš evropski put i dijalog sa Srbijom, zato jer su nas građani obavezali da što brže učlanimo Kosovo u Evropsku uniju i NATO. Ovo je naccionalna obaveza i dužnost da s ei u najtežim trenucima i u najtežim razgovorima i provokativnim momentima ne predamo očaju, da ne kapituliramo pred mržnjom. Kosovo i Srbija moraju da pređu iz procesa normalizacije u proces pomirenja između dveju država i dva naroda. Uveren sam da će pomirenje doći”, rekao je Tači.

Ceremonija je održana na trgu Ibrahim Rugova u centru Prištine ispred spomenika Skenderbega. Poseban program izvela je kosovska Filharmonija, a program inauguracije je pored albanskog vođen i na srpskom i engleskom jeziku. Međutim nije bilo prevoda Tačijevog govora.

Inauguraciji novog predsednika Kosova prisustvovalo je oko 1.000 zvanica, među kojima su bili i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsednik i premijer Albanije Bujar Nišani i Edi Rama, predsednik Parlamenta Turske Ismailj Kahraman i brojne delegacije iz kako je saopšteno 50 zemalja.

Iz Beograda je na inauguraciju došao predsednik Aktivne Srbije Dušan Janjić, a od predstavnika kosovskih Srba ceremoniji je prisustvovao samo Slobodan Petrović, potpredsednik Skupštine Kosova. Ostali srpski poslanici danas su u okviru svoje posete opštinama sa srpskom većinom danas obišli opštinu Gračanica.

“Nama su bitnije teme koje se tiču problema naših građana, nego da prisustvujemo današnjoj ceremoniji u Prištini”, rekao je novinarima u Gračanici predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Hašim Tači izabran je za predsednika Kosova pre oko mesec dana. On je juče u parlamentu položio zakletvu i time započeo svoj petogodišnji mandat. Tači je peti predsednik Kosova od 1999. godine, a pre njega ovu dužnost obavljali su Atifete Jahajaga, Bedžet Pacoli, Fatmir Sejdiu i Ibrahim Rugova.

XS
SM
MD
LG