Linkovi

"Ključno to što Bela kuća kao izaslanika za Srbiju i Kosovo predlaže ambasadora u Nemačkoj"


Predavač na Univerzitetu Džons Hopkins Edvard Džozef
Predavač na Univerzitetu Džons Hopkins Edvard Džozef

Namera Bele kuće da predloži ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova je dobar signal, jer je reč o američkom diplomatskom predstavniku u zemlji koja je ključni igrač u rešavanju pitanja Kosova i ima jasno izražen stav protiv razmene teritorija, ocenjuje za Glas Amerike Edvard Džozef, predavač na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins.

“Dakle, on nije samo ambasador, već čovek koji ima veze u nemačkoj vladi, a ja verujem da je to još jedna pozitivna stvar. Zato što je ambasdor Grenel upoznat sa brigama Nemačke u vezi sa podelom Kosova ili razmenom teritorija - koju mnogi, uključujući i mene i regionalne lidere - smatraju opasnom i destabilizujućom”.

Džozef kaže da je rano reći da li bi imenovanje Ričarda Grenela značilo pokušaj SAD, koje se ne protive razmeni teritorija, da “omekšaju” stav Nemačke.

Reč je o signalima, ne treba da donosimo zaključke preuranjeno. Ali, za mene je dobar signal to što je Grenel upoznat sa brigama Nemačke u vezi sa rešenjem koje su, između ostalih, zagovarali i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Bolton i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Nadam se da je dobro razumeo i uvažio razloge zbog kojih brine Nemačka, jer su to validni razlozi”.

Ekspert za Balkan ističe da odluka Bele kuće da predloži izaslanika za Srbiju i Kosovo pokazuje ozbiljan interes administracije da se pozabavi tim pitanjem, uprkos drugim i internim i međunarodnim krizama.​

Ali, ističe da ne ukazuje sukob Bele kuće i Stejt departmenta koji je pre nešto više od mesec dana imenovao svog specijalnog predstavnika za Balkan – zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu Metjua Palmera.

“Ne vidim sukob sa Stejt departmentom jer je i Grenel diplomata, on ne dolazi iz Bele kuće, već je ambasador u Nemačkoj – dakle on je u Stejt departmentu. Jasno je da žele da zvaničnika koji će biti potpuno posvećen ovom pitanju…Očekujem od ambasdora Grenela da bude fokusiran na svoj zadatak, a to je da pomogne da se postigne stabilizujuće i pravično rešenje u sporu Srbije i Kosova, zajedno sa evropskim saveznicima” zaključuje Edvard Džozef.

Sejbo: Grenel pogodan za balkansku ratobornu politiku

Stiven Sejbo, stručnjak za nemačku u Američkom institutu za savremene nemalke studije (AICGS) naglašava da je njegova uloga u Berlinu od početka mandata bila prilično kontroverzna:​

"Njegova nova uloga imaće prednost što će ga češće odvoditi iz Nemačke, a čini se da ima poverenje Bele kuće, iako se smatrao Boltonovim saveznikom. Njegov direktan stil i bliskost sa Belom kućom, kao i njegov direktni stil konfrontacije, mogu da ga učine pogodnijom osobom za suočavanje sa politikom na Balkanu, koja je vrlo ratoborna".

Hamilton: Ozvanična uloga Grenela kao glavnog čoveka administracije

Danijel Hamilton, bivši izvršni direktor Centra za transatlantske odnose, sada profesor Fondacije austrijskog Maršalovog plana, kaže da imenovanje podvlači Grenelovu ulogu kao glavnog čoveka Trampove administracije u mirovnim razgovorima Kosova i Srbije.

“Grenel je bio domaćin Tačiju u januaru u Berlinu, kako bi pogurao predsednikove interese u postizanju mirovnog sporazuma. Ovo imenovanje samo ozvaničava tu ulogu. Nije jasno da li će ona obuhvatiti vršenje pritiska na obe strane prihvate sporazum o razmeni teritorija, jer je administracija u prošlosti izrazila otvorenost prema tom konceptu. Verovatno vredi primetiti u tom kontekstu da je ključni evropski protivnik takvog sporazuma o razmeni upravo liderka zemlje u kojoj je Grenel ambasador - nemačka kancelarka Angela Merkel”.

XS
SM
MD
LG