Linkovi

Samaras traži više vremena


An Aboriginal man prepares to perform the traditional "Welcome to Country" ceremony in Sydney November 27, 2013.
An Aboriginal man prepares to perform the traditional "Welcome to Country" ceremony in Sydney November 27, 2013.
Medjutim, tokom današnjih razgovora u Berlinu Merkel nije nagovestila da će izaći u suret zahtevu Grčke da se produže rokovi za ispunjavanje uslova iz sporazuma o finansijskoj pomoći.

Text: Ne može se reći da je današnji doček grčkom premijeru u Berlinu bio baš topao. Raspoloženje je pre odgovaralo oblačnom i kišovitom vremenu uoči susreta Merkel - Samaras. Grčki premijer zatražio je produženje roka za ispunjenje uslova postavljenih Atini:

„Ne tražimo više novca, već više vazduha pre nego što zaronimo.“

Grčki premijer kaže da bi njegovoj zemlji pomoglo ako bi sledeću tranšu pomoći dobila u oktobru. Medjutim, ako to ne bude slučaj, Grčka bi mogla da bankrotira. On je čak otišao tako daleko da je ponudio da lično garantuje da će grčki poverioci dobiti svoj novac nazad. Ipak, Angela Merkel nije popustila:

„Ono što Grčka može da očekuje od Nemačke je da nećemo donositi preuranjene zaključke. Čekaćemo pouzdane dokaze, a to je za mene izveštaj trojke,“ rekla je nemačka kancelarka.

Samaras je pod pritiskom kod kuće da odloži rokove za otplatu zajmova. Medjutim, kako se u Nemačkoj približavaju izbori sve više se postavljka pitanje kuda ide evrozona.

Evo šta o tome kaže analitičar Andreas Lipkov.

„Jasno da će oboje lidera izraziti svoju privrženost evru i evropskoj ideji. Medjutim, izjave grčkog premijera se gledaju sa dosta podozrivosti naročito od strane nemačkog ministra finansija Šojblea. S druge strane, nesumnjivo postoji predanost evropskoj ideji. Prema tome cela igra je riskantna i politički prilično komplikovana.“

Antonis Samaras će se sutra sastati sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom. Analitičari procenjuju da bi francuski predsednik mogao da ima više razumevanja za grčke zahteve imajući u vidu njegove sopstvene teškoće sa deficitom, kao i pozive za stimulisanje ekonomskog rasta.
XS
SM
MD
LG