Linkovi

EU lideri čekaju izveštaj "trojke"


Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland na konferenciji za novinare u Berlinu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland na konferenciji za novinare u Berlinu

Grčki pokušaj da kod ključnih evropskih adresa kupi još vremena za sada, po svemu sudeći, nije našao na pozitivan odgovor

Grčki pokušaj da kod ključnih evropskih adresa kupi još vremena, po svemu sudeći, nije našao na pozitivan odgovor evropske strane-za sada. Svi čekaju septembar i konačni izvještaj "trojke". Medjutim, kako danas stvari stoje, Grčka je bliža povratku na drahmu nego uspješnom ostanku u euro društvu.

Ipak, čini se da su sa strane ostatka eurozone, svi za sebe, u svojim nacionalnim okvirima bavili kalkulacijama koliko bi ih izlazak Grčke koštao. Po svemu sudeći mnogo i to bi mogao biti presudni faktor pri donošenju konačne odluke da li nastaviti sa upumpavanjem novca Atini ili od grčkog slučaja jednostavno dići ruke. Grke je tokom aktuelnih konsultacija posjetio i šef euro-grupe, Luksemburžanin Žan Klod Junker, koji je tom prilikom izjavio da je snažno za ostanak te zemlje u evropskom društvu, ostavljajući neodgovoreno pitanje da li će Grčkoj biti dozvoljeno da rok za postizanje uštede u budžetu od preko 11 milijardi eura do 2014, pomjeri za još dvije godine. To već daje prostora za nove kombinacije, u koje se zvaničnici Evropske komisije, očekivano, ne žele upuštati jer...

"Mi pred sobom imamo jasan proces. "Trojka" će se u Atinu vratiti početkom septembra i zaključiti izvještaj o drugom po redu programu pomoći. Na osnovu njihovih nalaza, biće moguće donijeti odluku", kazali su zvaničnici Evropske komisije.

A nove kombinacije se otvaraju na osnovu osnaženih uvjeravanja moćnih igrača eurozone, Njemačke i Francuske, čiji su se lideri danas sastali u Berlinu, da žele Grčku u svome društvu. Ostaje pitanje: Na koji način i po koju cijenu?

"Moramo čekati na izvještaj "trojke" i tada vidjeti šta činiti, ali mislim da Grčka mora ispuniti neophodne reforme", kazala je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Želim da Grčka ostane u našoj eurozoni, to je moja želja i zajednička želja da prevazidjemo ovu krizu. Naravno, Grčka mora preduzeti neophodne korake", istakao je francuski predsjednik Fransoa Oland.

Kako sada stvari stoje, za Grčku je pitanje svih pitanja da li će dobiti taj prostor od dvije godine produžetka roka za ispunjenje postavljene zadaće, prostor koji im, kako sami kažu, treba da bi mogli disati. Biće to sutra i ključna tema razgovora grčkog premijera sutra sa njemačkom kancelarkom, a dan iza i sa francuskim predsjednikom.
XS
SM
MD
LG