Linkovi

Strah od povratka drahme


Replika drahme ispred Gradske skupštine u Atini
Replika drahme ispred Gradske skupštine u Atini

Mnogi analitičari, kao i građani i vlasnici radnji, smatraju da bi povratak na drahmu bio katastrofalan za ekonomiju

U svijetlu sve češćih spekulacija da bi Grčka uskoro mogla da napusti eurozonu, građani i vlasnici radnji u toj zemlji smatraju da bi povratak drahme bila katastrofa za gotovo sve.

“Cirikos bicikli” je jedna od rijetkih radnji u Atini koja je uspijevala da preživi u lošim ekonomskim uslovima. Sada međutim i male firme počinju da osjećaju posljedice. Dok Grci sa strahom iščekuju izbore 17. juna, vlasnika Vasilisa Cirikosa zabrinjava mogući povratak stare grčke valute.

"Ne mogu ni da zamislim šta će taj scenario sa drahmom značiti za nas koji smo u ovom poslu. Imamo grčke proizvode koje bismo mogli da prodajemo, ali prepostavljam da će biti veoma skupo i teško da se uvezu bicikli iz inostranstva. I sada se suočavamo sa poteškoćama zato što, uprkos nesigurnoj situaciji, moramo unaprijed da platimo robu. Možemo da naručimo, unaprijed platimo, ali ne znamo da li ćemo moći da poslije prodamo po novoj cijeni, ukoliko budemo prešli na drahmu.”

Cirikos nije jedini. Mnogi analitičari smatraju da bi povratak na drahmu bio katastrofalan za ekonomiju, te da bi imao dramatične i štetne posljedice po uvoz, izvoz, depozite u bankama, kredite i cijene. Prelazak na staru valutu rezultirao bi devalvacijom ušteđevina i smanjivanjem zarada, dok bi cijene, kao i rate za kredite, bile veće. Spiros Bacios kaže da nije teško uvidjeti koliko brzo bi dug mogao da izmakne kontroli.

"Nisam uložio novac u banku, tako da ne strahujem da ću ga izgubiti. Srećom, kuća je moja i ne moram da uzimam kredit. Ali kada bih to morao da uradim, bio bih preplašen. Ako se vratimo na drahmu, samo zamislite šta će se dogoditi onim ljudima koji su uzeli kredite u eurima.”

Dan izbora sve je bliži. Zbog uspona stranke ekstremne ljevice, koja je protiv mjera štednje, mogućnost da Grčka napusti eurozonu je neugodno realna. Popularnost bicikla u Atini se povećala, s obzirom na to su se brojni stanovnici zbog krize odrekli automobiila. Sa povratkom drahme, i bicikli će međutim biti luksuz.
XS
SM
MD
LG