Linkovi

Grčki i turski ministri inostranih poslova kažu da su spremni za razgovore


Arhiva - Predsednik Turske Rečep Tajip Erdogan posmatra turski brod za bušenje, u Istanbulu, 21. avgusta 2020.

Grčka i Turska saopštile su da su spremne za razgovore o rešavanju rivalskih tvrdnji po pitanju energenata bogatom delu Sredozemnog mora, ali njihovo neprijateljstvo je bilo jasno i kada su ministri inostranih poslova obe zemlje pozivali na dijalog u utorak.

Nakon razgovora u Ankari sa nemačkim ministrom inostranih poslova Hajkom Masom, tuski ministar inostranih poslova Melvut Čavašoglu rekao je da Grčka mora da odustane od onoga što je nazvao "maksimalističkim zahtevima".

"Otvoreni smo za razgovore bez preduslova. Ali, kada jedna strana započne sa nametanjem preduslova, onda postoje mnoge stvari koje ćemo izneti, takođe", rekao je.

Mas se takođe u Atini sastao sa grčim ministrom inostranih poslova Nikosom Dendiasom, koji je takođe rekao da Grčka želi razgovore sa Turskom, ali da neće ići na njih ukoliko je "pod pretnjom". On je kazao da je Grčka spremna da brani svoja prava i da je spor sa Turskom pitanje bezbednosti za celu Evropsku uniju.

Mas je rekao da bi vojni konflikt između Grčke i Turske bio "apsolutno ludilo".

"Situacija je vrlo riskantna, jer na kraju, ko god se pomiče bliže i bliže ambisu, može u nekom trenutku da padne u njega. To je razvoj događaja koji želimo da izbegnemo", rekao je on u Ankari.

I Grčka, i Turska, rekle su da će održati vojne vežbe u istočnom Sredozemnom moru.

Nemačka trenutno predsedava EU i pokušava da posreduje u razgovorima između Grčke, koja je članica EU, i Turske, koja nije, ali bi volela da to postane.

Grčka i Turska zaglavljene su u sporu po pitanju granica u Sredozemnom moru i prava na bušenje podmorskih nalazišta gasa i nafte.

Grčka tvrdi da je turski istraživački brod u njenim vodama, na koje ima eksluzivno pravo, kao i na sve što se nalazi ispod morskog dna.

Turska insistira na tome da je Eksluzivna ekonomska zona grčkih ostrva u Egeju, u blizini turske obale, morala da bude znatno umanjena.

XS
SM
MD
LG