Linkovi

Oregonska policija traga za "nestalim" republikancima


Gde su "nestali" oregonski republikanci?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Gde su "nestali" oregonski republikanci?

Grupa republikanskih senatora iz Oregona pribegla je skrivanju kako bi sprečila usvajanje značajnih zakona o klimatskim promenama. Po predlogu zakona te zapadne američke države za 2020. godinu predviđeno je ograničenje emisije ugljenika, a dozvole bi industrijalcima bile dodeljivane na aukcijama.

Republikanci tvrde da bi takav zakon štetio meštanima Oregona koji žive u ruralnim područjima. S druge strane, demokrate imaju većinu u oba doma i zakon bi najverovatnije bio usvojen ako se o njemu bude glasalo, što se, međutim, ne može dogoditi ukoliko nije obezbeđen kvorum koji broji dve trećine senatora.

Republikanski senatori napustili su zgradu Kapitola države Oregon i od tada se nisu vratili. Zbog njihovog izostanka otkazano je glasanje u nedelju. Senat Oregona broji trideset poslanika. Osamnaest je iz redova demokrata – ali njih najmanje dvadeset potrebno je da bi se glasanje održalo.

Kejt Braun, guvernerka države Oregon, upozorila ih je da su podbacili u obavljanju svog posla. Takođe, odobrila je državnoj policiji da pronađe nestale senatore, međutim niko do njih do sada nije lociran.

Republikanski senatori su podbacili u obavljanju svog posla: Kejt Braun, arhivska fotografija
Republikanski senatori su podbacili u obavljanju svog posla: Kejt Braun, arhivska fotografija

Jedan od njih, Denis Lintikum, sa nepoznate lokacije potvrđuje da izbegavaju da budu unutar granica države Oregon.

“Jer guvernerka, u skladu sa svojim ovlašćenjima, može od državnih policajaca da traži da nas pozovu u prestonicu države”, rekao je Lintikum u video razgovoru sa nepoznate lokacije.

Republikanski senatori žestoko se opiru zakonu čiji je cilj podsticanje kompanija da pređu na upotrebu ekološke tehnologije. Plan demokrata je da do 2050. smanje emisiju štetnih gasova za 80% u odnosu na 1990. godinu. Međutim, republikanci tvrde da će povećanje cena gasa i dizela nepovoljno uticati na ruralne Oregonce.

Denis Lintikum, republikanski senator kome je izgubljen trag, navodi da traže referendum o takvom planu na nivou države.

"Sa svojim biračima nastojim da sve Oregonce lišim ovog užasnog propisa”, ukazuje on.

Odustajanje od tog rešenja utiče na više od 120 drugih zakona, pošto nije moguće glasati dok se nestali republikanci ne vrate. Piter Kortni, predsednik oregonskog Senata, apelovao je na begunce da se vrate.

"Ovo je najtužniji dan dela života koji sam proveo u zakonodavstvu”, priznaje Kortni.

Najtužniji dan u zakonodavstvu: Piter Kortni, arhivska fotografija
Najtužniji dan u zakonodavstvu: Piter Kortni, arhivska fotografija

Republikanci, međutim, ističu da su 2001. godine demokrate, koje su tada bili manjina, organizovale petodnevni štrajk kako bi blokirale glasanje o ponovnom pisanju jednog zakona.

Tim Knop, republikanski senator koji se takođe nalazi na nepoznatoj lokaciji, ukazije na navodno licemerje kolega demokrata.

“U prošlosti su koristili gotovo ista sredstva a sada tvrde da je to neprikladno”, rekao je Knop.

Nestalim senatorima naređeno je da plate po 500 dolara za svaki dan koji su izostali sa posla. Njihove pristalice pokrenule su onlajn kampanju prikupljanja novca za izmirenje kazne.

XS
SM
MD
LG