Linkovi

Gorak ukus pobede Angele Merkel


Nemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Po četvrti put demohrišćani i Angela Merkel osvojili su većinu na nedjeljnim izborima. Medjutim, pobjeda ima gorak okus - najlošiji rezultat pobjedničke stranke do sada i čak trinaest posto glasova za krajnju desnicu Alternative za Njemačku, koja po prvi put ulazi u njemački parlament.

Trideset tri posto glasova za demohrišćane i Angelu Merkel jeste pobjednički rezultat, ali je i najlošiji do sada. Sa druge strane, antiimigrantska i antievropska desničarska Alternativa za Njemačku je doživjela neočekivan uspjeh - 13 posto glasova im je, po prvi put, otvorilo vrata Bundestaga. Medjutim, još pred izbore Merkel je bila kategorična.

"Rekla sam da nećemo u koaliciju sa AfD, takodje nećemo u koaliciju sa strankom Lijevih Die Linke. Kada je riječ o socijal-demokratima, oni nikada ninsu isključili mogućnost koalicije sa Lijvim i Zelenim a to je, po mome mišljenju, pogrešno. U ovako teškim vremenima ne možemo sebi priuštiti eksperimente", poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Dosadašnji koalicioni partneri demohrišćana, socijaldemokrati, sa neočekivano loših 20 posto glasova, odlaze u opoziciju, što je za holandske laburiste, i ne samo njih, loša vijest.

"To je, naravno, loše. U cijeloj Evropi je tendencija da socijal-demokratija loše stoji", smatra ministar spoljnih poslova Holandije, Bert Kenders.

A za predsjednika Evropske komisije, koji i sam dolazi iz porodice narodnjačkih stranaka, pobjeda Merkel znači kontinuitet liderske uloge Njemačke.

"Predsjednik Junker je jutros razgovarao sa gdjom Merkel i uputio joj je čestitke za istorijsku pobjedu po četvrti put zaredom. Sada više nego ikada ranije, u svjetlu globalnih izazova, Evropa treba snažnu njemačku vladu. Junker se nada da će i pregovori o budućoj vladi biti vodjeni u tom tonu", rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Skinas.

Njemačku sada čekaju dugi pregovori o koaliciji koja će vladati zemljom i koja će, sa Angelom Merkel na čelu, nastaviti pokretati njemačko-francuski motor evropskih promjena.

"Vjerujem da je zajednički stav da i Berlin i Pariz shvataju da neophodne evropske reforme više ne mogu da čekaju. Politička volja koja ide iznad vlastitih granica je prisutna sa obje strane Rajne", kaže Ronja Kempin iz njemačkog Instituta za međunarodne i bezbjednosne poslove.

Nova vlada u Berlinu imaće za cijelu EU ključnu važnost. Angela Merkel je najsnažniji zagovornik evropskog puta za države članice, uz partnerske odnose sa Amerikom i uskoro sa Velikom Britanijom, pa i prijateljske odnose sa Moskvom, gdje njemački i evropski ekonomski interesi, uz ispunjavanje sporazuma iz Minska, imaju nezaobilaznu ulogu.

XS
SM
MD
LG