Linkovi

Posle 16 godina i dalje nepoznato ko je ubio mladiće u Goraždevcu


Pomen ubijenom Ivanu Jovoviću
Pomen ubijenom Ivanu Jovoviću

U Goraždevcu kod Peći danas je obeleženo 16 godina od jednog od
najvećih zločina nad Srbima od 1999. godine kada su još uvek nepoznati napadači pucali na decu i mlade koji su se kupali na reci Bistrici. Tada su ubijeni Ivan Jovović i Panto Dakić, a još četvoro dece je bilo ranjeno. Istraga o ovom slučaju je zatvorena 2010. godine.

Pre 16 godina, 13. avgusta. 2003. godine pucano je na osamdesetak srpske dece dok su se kupala na reci Bistrici. Tada su ubijeni Ivan Jovović i Panto Dakić, a teško su ranjeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević.

Otac ubijenog Panta Dakića, Milisav razočaran je što počinici ovog zločina još uvek nisu pronađeni.

,,Istraga je obustavljena. Pozvali su me iz Euleks-a kada je obustavljena istraga, bila je Slovenka koja je slegla ramenima i rekla - nije do mene, meni je samo naređeno da obustavim’’, kaže Milisav Dakić.

Parastos Ivanu Jovoviću i Pantu Dakiću u crkvi Uspenja presvete Bogorodice služili su igumani manastira Visoki Dečani i Draganac Sava i Ilarion uz sasluženje paroha Nenada Našpalića.

Pomen ubijenom Ivanu Jovoviću
Pomen ubijenom Ivanu Jovoviću

,,Mi, sećajući se svih koji su stradali, ne smemo da osećamo gorčinu onih koji su počinili taj strašni zločin, monstrumi koji su radili neviđene zločine, ne u vremenu rata, nego posebno u vremenu mira, nakon završetka rata. Oni će zasigurno odgovarati, ako ne pred sudom čovečjim, onda sigurno pred sudom božijim”, rekao je u besedi Sava Janjić.

Pomenu ubijenoj deci prisustvovao je i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović.

„Udarili su tamo gde smo kao narod i ljudi najranjiviji – na našu decu. Nije bio to zločin jednog naroda protiv drugoga, kao što nijedan zločin nije. Ubice su imale lice, ime i prezime, i imaju ga i danas, kao što lica i imena imaju i oni koji im pomaži da izbegnu kaznu. Evo već dve decenije ovde su i tužioci i sudije neki koji tvrde da su došli da uvode demokratiju i osiguraju poštovanje ljudskih prava, a pred nosom im se šetaju odgovorni za ovaj i za mnoge druge zločine”, rekao je Bojović.

Na inicijativu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i privremenog organa opštine Peć bilo je planirano da bude postavljena i spomen ploča na mestu gde su pre 16 godina ubijeni Panto Dakić i Ivan Jovović, ali se od toga odustalo jer nije dobijena saglasost porodica ubijenih.

XS
SM
MD
LG