Linkovi

Fridom haus: Bez odlaganja istražiti napad na člana LGBT zajednice u Crnoj Gori


ARHIVA - Učesnici parade ponosa u Crmoj Gori (Foto: RojtersStevo Vasiljevic)
ARHIVA - Učesnici parade ponosa u Crmoj Gori (Foto: RojtersStevo Vasiljevic)

Američka nevladina organizacija Fridom haus oštro je osudila napad na člana crnogorske NVO "LGBT Forum Progres" i štićenika Skloništa za LGBT osobe u Podgorici.

“Taj užasan čin nasilja je sraman i mora se istražiti revnosno i bez odlaganja. LGBT+ osobe i dalje se suočavaju sa netrpeljivošću i diskriminacijom u Crnoj Gori", navela je u pisanom komentaru za Glas Amerike programska menadžerka za Evropu i Evroaziju Sofija Orloski.

Orloski je ocenila da je ohrabrujuće to što je crnogorski predsednik Milo Đukanović osudio napad, ali da "riječi mora da isprati brza akcija da se osigura da počinioci snose punu odgovornost".

Član organizacije "LGBT Forum Progres" napadnut je u srijedu veče, ispred porodične kuće u Podgorici.

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Bojana Jokić saopštila je da su nepoznata lica mladiću iscrtala krst u predjelu grudi, kao i da su mu prilikom napada nanesene i druge povrede, pri čemu je i pokraden. Jokić je za TVCG u petak rekla da je štićenik dobro i da se nalazi u skloništu.

"Povrede nijesu zahtijevale dalje liječenje, ušiven je nakon čega je otpušten. Ima bolne ubodne rane koje su ušivene, ali se dobro osjeća", rekla je Jokić.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudit Rajzing Rajnke poželjela je napadnutom mladiću brz oporavak.

"Pridružujem se osudama ovog nasilnog i dehumanizujućeg kukavičkog čina. Moje molitve su sa žrtvom, za brz oporavak​", tvitovala je Rajnke.

Iz Uprave policije je u četvrtak saopšteno da preduzimaju intenzivne mjere kako bi rasvijetlili napad u Podgorici.

Brojne osude napada

Napad su osudili crnogorski zvaničnici, strane diplomate i nevladine organizacije.

Britanska ambasadorka u Podgorici, Karen Medoks, ocijenila je da napad na LGBT osobu „djeluje kao zločin mržnje, a da je svakako nasilan“.

Ona je na Tviter nalogu Ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori saopštila da je bila šokirana kada je čula za „užasni napad“ i pozvala na „brzo i temeljito djelovanje kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde“.

Predsjednik Milo Đukanović saopštio je da najoštrije osuđuje napad na štićenika Skloništa za LGBTIQ osobe, navodeći da “nasilje po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta je neprihvatljivo u evropskoj i građanskoj Crnoj Gori”.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da “oštro osuđuje napad na člana LGBT Foruma Progres i štićenika Skloništa za LGBTQ osobe” i da zahtijeva hitnu reakciju nadležnih organa, navodeći da “razlog mora biti istražen, a počinioci procesuirani”.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić napisao je na Tviteru da je “nasilje u bilo kom vidu prema bilo kome potpuno neprihvatljivo u Crnoj Gori”, i poručio da “predmet najoštrije osude moraju biti gnusni napadi prema pripadnicima manjinskih i već diskriminisanih grupa”.

Ombudsman Siniša Bjeković saopštio je, nakon što se u razgovoru s predsjednicom LGBT Foruma Progres upoznao s detaljima događaja, da je "ljudski uznemiren i užasnut činjenicom da bilo koje osobno svojstvo može biti povod za ovakav zločin iz mržnje".

Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović saopštila je povodom napada na člana LGBT zajednice u Podgorici da “mržnja protiv LGBTI osoba otvara put za užasno nasilje, kao što se pokazalo u brojnih napadima u Evropi, uključujući i ovaj grozni napad u Crnoj Gori.

“Obezbjeđenje pravde za žrtve zločina iz mržne i borba protivhomofobije ostaju naši prioriteti”, rekla je Mijatović.

XS
SM
MD
LG