Linkovi

Francuska menja kontroverzni predlog zakona o policiji posle protesta


Vatra na jednoj pariskoj ulici za vreme demonstracija protiv zakona o bezbednosti za koji grupe za građanska prava kažu da zabranjuje objavljivanje snimaka policije na dužnosti.

Četvorica francuskih policajaca optužena su zbog prebijanja i zlostavljanja na rasnoj osnovi muzičkog producenta, crnca, saopštio je jedan izvor iz francuskog pravosuđa u ponedeljak, nekoliko dana posle incidenta u Parizu koji je produbio kontroverzu koja je već potresala Francusku zbog predloženog zakona o bezbednosti.

Prebijanje muzičkog producenta Mišela Zeklera - obelodanjeno kada je objavljen video snimak događaja - postalo je fokus gneva protiv policije, koju kritičari optužuju za institucionalizovani rasizam i predrasude prema crncima i Arapima. Zekler je tvrdio da su ga policajci vređali dok su ga tukli i da su koristili jasan rasni epitet.

U međuvremenu, vladajuća stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona saopštila je da planira potpuno izmeni nacrt predloga zakona kojim bi se ograničilo pravo da se objavljuju snimci policajaca na dužnosti, posle velikih protesta proteklog vikenda zbog policijskog nasilja. Više od 133.000, od kojih 46.000 samo u Parizu, demonstrirala je protiv predloga zakona, zalažući se za slobodu govora.

Policija je saopštila da je na protestima uhapšena 81 osoba, a ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanan poručio je da je nasilje neprihvatljivo. Istražni sudija odlučio je u ponedeljak ujutru da podigne optužnicu protiv policajaca zbog "svesnog nasilja osobe na javnom položaju" kao i davanja lažnog iskaza, rekao je jedan izvor za agenciju AFP.

Parižani protestuju zbog "zakona o globalnoj bezbednosti" koji bi zabranio objavljivanje snimaka policije na dužnosti, u Parizu, 28. novembra 2020.
Parižani protestuju zbog "zakona o globalnoj bezbednosti" koji bi zabranio objavljivanje snimaka policije na dužnosti, u Parizu, 28. novembra 2020.

Dvojica policajaca su u zatvoru a druga dvojica puštena uz uslovnu kaznu, dodao je taj izvor.

Državni tužilac Remi Hajc u nedelju je pozvao da se policajci posebno optuže za zlostavljanje na rasnoj osnovi. On je dodao da optuženi treba da ostanu u pritvoru da bi se "izbeglo da komuniciraju međusobno ili vrše pritisak na svedoke." Takođe je zatražio podizanje optužnice za namerno nasilje, vređanje i zlostavljanje na rasnoj osnovi i podnošenje lažnog policijskog izveštaja.

Četvrti policajac, koji je stigao na lice mesta kasnije i ispalio suzavac, treba da se uslovno oslobodi ali optuži za namerno nasilje, rekao je tužilac. Dodao je da su, pre incidenta, policajci imali dobre ocene svog rada i da su reagovali "iz straha."

Policija je zaustavila Zeklera zato što nije nosio masku i snažno mirisao na kanabis. Međutim, kod njega je pronađena samo mala količina marihuane, izjavio je. Advokati koji zastupaju troje od četvoro policajaca nisu želeli da komentarišu optužnicu.

Kontroverzni predlog zakona

Odredba nacrta zakona, poznata kao član 24, bila je ključni deo planova predsednika Makrona da privuče desno orijentisane birače tako što će se strožije postaviti u zaštiti reda i zakona. To je izazvalo burne reakcije medija i levog spektra njegove sopstvene stranke.

"Predlažemo novu verziju člana 24", izjavio je Kristofer Kastaner, šef Makronove partije Republika u pokretu na konferenciji za novinare.

Članom 24 ne zabranjuje se u potpunosti objavljivanje snimaka policije ali se za krivičnog delo proglašava "deljenje snimaka uz jasnu nameru da se nanese šteta njihovom fizičkom ili psihološkom integritetu". Predviđena kazna bila je do godinu zatvora i 45.000 evra.

Francuski novinari pa čak i vladin nezavisni ombudsman za ljudska prava ocenili su da je član suviše neodređen i da bi mogao da zastraši ljude koji žele da iznesu na videlo slučajeve policijske brutalnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG