Linkovi

Inovacije u forenzici - garant nekompromitovanih dokaza?


Forenzička jedinica na terenu, ilustrativna fotografija
Forenzička jedinica na terenu, ilustrativna fotografija

Novi uređaj za masovnu spektroskopiju pomaže forenzičarima kojima je potreban mnogo bolji pregled otisaka prstiju na predmetima upotrebljenim u zločinu. Postojeće metode kojima se izrađuju kopije otiska prsta ne daju uvek najbolje rezultate - dok traženje uzoraka DNK katkada može oštetiti dokaze.

Spektroskopija - prečica do validnih dokaza?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

U te svrhe naučnici koriste lepljivu paru i svetlost koja omogućava da otisak prsta postane vidljiv. Međutim u tom postupku može biti problema poput nejasnih kopija štampe – dok uzimanje uzorka DNK može uništiti otisak. Forenzički tim u Engleskoj nada da će nova tehnologija otkriti dodatne dokaze, posebno u starim, nerešenim slučajevima.

"Ako metode koje trenutno koristimo ne služe svrsi i ne donose rezultate – onda bi trebalo da istražujemo nove mogućnosti", objašnjava Viki Burgin iz Specijalne forenzičke jedinice.

Novi načini upotrebe aparata za masovnu spektroskopiju mogu proizvesti nekompromitovane dokaze. Ta mašina, razvijena na Univerzitetu u Notingemu, ispaljuje jone na objekat, kako bi kreirala mapu supstanci. Ničola Star, istraživač sa tog univerziteta, ukazuje da je pouzdana, ne oštećuje postojeće dokaze i obezbeđuje konzistentne rezultate.

“Instrument će detektovati različite hemijske vrste koje se nalaze na površini, kao i različite komponente te površine. I obezbediće informacije o lokacijama tih hemijskih vrsta", ukazuje Star.

Aparati detektuju fragmente supstanci sa otisaka prstiju – uključujući i znoj. Na osnovu toga sposobni su da formiraju kompjutersku matricu koja ono što je otkriveno može utvrditi kao prepoznatljiv otisak. Džejms Šarp, profesor fizike na Univerzitetu u Notingemu, objašnjava da se ta metoda može biti od pomoći u slučaju upotrebe vatrenog oružja ili otiska koje je teško otkriti ili utvrditi.

“Ta tehnika koristi jonski zrak koji se kreće oko površine i govori nam gde se nalaze različite koncentracije različitih materijala", kaže Šarp.

Naučnici tvrde da ove tehnike ne ugrožavaju otiske prstiju kao i da je moguće napraviti njihove kopije bez oštećenja originala. Međutim, istražioci brinu da bi novi pristup mogao da doživi ozbiljan izazov u sudskim procesima.

XS
SM
MD
LG