Linkovi

Inovacije u forenzici - garant nekompromitovanih dokaza?


Forenzička jedinica na terenu, ilustrativna fotografija

Novi uređaj za masovnu spektroskopiju pomaže forenzičarima kojima je potreban mnogo bolji pregled otisaka prstiju na predmetima upotrebljenim u zločinu. Postojeće metode kojima se izrađuju kopije otiska prsta ne daju uvek najbolje rezultate - dok traženje uzoraka DNK katkada može oštetiti dokaze.

Spektroskopija - prečica do validnih dokaza?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

U te svrhe naučnici koriste lepljivu paru i svetlost koja omogućava da otisak prsta postane vidljiv. Međutim u tom postupku može biti problema poput nejasnih kopija štampe – dok uzimanje uzorka DNK može uništiti otisak. Forenzički tim u Engleskoj nada da će nova tehnologija otkriti dodatne dokaze, posebno u starim, nerešenim slučajevima.

"Ako metode koje trenutno koristimo ne služe svrsi i ne donose rezultate – onda bi trebalo da istražujemo nove mogućnosti", objašnjava Viki Burgin iz Specijalne forenzičke jedinice.

Novi načini upotrebe aparata za masovnu spektroskopiju mogu proizvesti nekompromitovane dokaze. Ta mašina, razvijena na Univerzitetu u Notingemu, ispaljuje jone na objekat, kako bi kreirala mapu supstanci. Ničola Star, istraživač sa tog univerziteta, ukazuje da je pouzdana, ne oštećuje postojeće dokaze i obezbeđuje konzistentne rezultate.

“Instrument će detektovati različite hemijske vrste koje se nalaze na površini, kao i različite komponente te površine. I obezbediće informacije o lokacijama tih hemijskih vrsta", ukazuje Star.

Aparati detektuju fragmente supstanci sa otisaka prstiju – uključujući i znoj. Na osnovu toga sposobni su da formiraju kompjutersku matricu koja ono što je otkriveno može utvrditi kao prepoznatljiv otisak. Džejms Šarp, profesor fizike na Univerzitetu u Notingemu, objašnjava da se ta metoda može biti od pomoći u slučaju upotrebe vatrenog oružja ili otiska koje je teško otkriti ili utvrditi.

“Ta tehnika koristi jonski zrak koji se kreće oko površine i govori nam gde se nalaze različite koncentracije različitih materijala", kaže Šarp.

Naučnici tvrde da ove tehnike ne ugrožavaju otiske prstiju kao i da je moguće napraviti njihove kopije bez oštećenja originala. Međutim, istražioci brinu da bi novi pristup mogao da doživi ozbiljan izazov u sudskim procesima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG