Linkovi

Četvrt veka od ubistva Dade Vujasinović, istraga i dalje u predistražnoj fazi


Radislava Dada Vujasnović, courtesy image/RSE
Radislava Dada Vujasnović, courtesy image/RSE

U ponedeljak, 8. aprila, navršeno je 25 godina ubistva novinare Radislave Dade Vujasinović, koje još uvek nije rasvetljeno uprkost nekoliko puta obnavljanim istragama, veštačenjima i obećanjima nadležnih i organa pravosuđa.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je tim povodom da je "poražavajuća činjenica da se posle dve i po decenije slučaj još nalazi u predistražnoj fazi zbog čega i strahovanja da se čeka formalno opravdanje za zastarevanje slučaja i njegovo deponovanje u arhivu tužilaštva".

"Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta 90-ih godina i istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine", podseća NUNS i dodaje da je "prvobitna istraga konstatovala da se mlada novinarka ubila, ali u takvu zvaničnu verziju njena porodica, NUNS i brojne kolege nikada nisu poverovale".

Proteklih 25 godina porodica Vujasinović i NUNS ukazivali na "brojne propuste istražnih organa tvrdeći da je Dada ubijena i zahtevajući da se povede nova, temeljna istraga", kaže se u saopštenju.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) ukazalo je da je slučaj smrti Dade Vujasinović i dalje u predistražnoj fazi, kao i da istraga još uvek nije odredila da li je njena smrt nastupila kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

UNS u saopštenju navodi da je "pre dve godine i devet meseci Više javno tužilaštvo (VJT) dobilo izveštaj Holandskog forenzičkog instituta u Hagu i da je zaključak izveštaja dostavljenog tom tužilaštvu u julu 2016. godine da 'povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja'".

Matić: Komisija nema novih informacija

UNS prenosi reči predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, Verana Matića, koji kaže da komisija "nažalost nema novih informacija o istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović".

"Kao što znate skoro 15 godina ovaj slučaj je vođen kao samoubistvo. Naš manevarski prostor nije bio velik, ali sve što smo mogli da proverimo uradili smo uključujući i predlog da se uradi superveštačenje od strane relevantne svetske institucije, kako bi se ustanovile činjenice koje su bile sporne kada je reč o forenzičkom i sudsko medicinskom aspektu", rekao je UNS-u Matić.

On je naveo da je "holandski forenzički institut na osnovu dostupnog materijala ustanovio da je u pitanju jedno opaljenje, ali ne mnogo više od toga, pa su zaključili da je prema njihovim nalazima moguće i ubistvo i samoubistvo".

Matić je rekao da su "predstavnici Komisije razgovarali sa svim dostupnim mogućim svedocima, koji su u različitim prilikama pominjali okolnosti smrti Dade Vujasinović, ali da nije bilo korisnih informacija iz tih razgovara".

"Komisija mora da sačeka konačno stanovište Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje postupa u ovom slučaju i da nakon toga sačini analizu postupanja i eventualno pozove svedoke i učesnike u istragama koje su vodjenje povodom ovog slučaja, te da nakon tog obavesti javnost o svom zaključku", rekao je UNS-u Matić i dodao da očekuje od VJT u Beogradu da se "konačno odredi prema tom slučaju".

Radislava Dada Vujasinović pronadjena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 na Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati. Prema tadašnjoj zvaničnoj verziji, Dada Vujasinović je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

Međutim, porodica Dade Vujasinović je angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa i njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

UNS podseća da je posle veštačenja balističara Vladimir Kostić 2008. godine i njegovog nalaza u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, slučaj prekvalifikovao u ubistvo, umesto samoubistva.

Međutim, u izveštaju holandski forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izveštaju da je u telu Dade Vujasinović pronadjen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Kostić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG