Linkovi

Rezultati najnovije analize potvrđuju: Gardiste na Topčideru ubila treća osoba


Gardiste tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, koji su 5. oktobra 2004. godine izgubili živote dok su stražarili u vojnom objektu Karaš u beogradskom naselju Topčider, ubila je treća osoba, rezultati su najnovije ekspertize koju su predstavili advokati porodica stradalih gardista. Ekspertska analiza dostavljena je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, od koga pravni zastupnici porodica ubijenih traže formiranje komisije koja bi slučaj istražila kao što to čine slična tela u slučajevima ubistava novinara Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije.

Nenad Šipka, predstavnik Centra za forenzička istraživanja iz Novog Sada, koji je izvršio najnoviju analizu, izjavio da je nepobitno potvrđeno da je dvojicu vojnika ubila treća osoba, tj. da nije reč o njihovom međusobnom obračunu i samoubistvu, kako tvrdi zvanična verzija tragičnog događaja.

“Treća osoba ispaljuje projektile u vojnika Milovanovića i Jakovljevića. Verzija o ispaljivanju kratkog rafala u telo Dragana Jakovljevića tehnički nije izvodljiva. Ponavljam, isključujemo mogućnost njegovog samoubistva. Sa time u vezi i celokupna zvanična verzija po nama nema argumentacija“, zaključuje se u forenzičke analizi.

Rezultati ove analize podudaraju se sa zaključcima rada Nezavisne komisije iz 2004. godine, kao i rezultata analize koju je sproveo američki Federalni istražni biro (FBI) i superveštačenja forenzičara Ljubiše Dragovića. Sa druge strane, oni u potpunosti opovrgavaju zaključke Vojne komisije koja je prva istraživala slučaj i koja je zaključila da su se vojnici ubili jedan drugog, odnosno izvršili samoubistvo.

Naime, vojna komisija je nekoliko dana posle ubistva saopštila da je Milovanović pucao na Jakovljevića, pa izvršio samoubistvo, da bi posle mesec dana obrnula tvrdnje – Jakovljević je pucao na Milovanovića, pa je izvršio samoubistvo tako što je sebi pucao u kukove.

Ovaj slučaj je i dvanaest godina nakon njihove smrti i dalje zvanično u predistražnoj fazi, u istrazi su počinjeni brojni grubi propusti, a zvaničnog epiloga nema i pored toga što se roditelji i njihovi pravni zastupnici konstantno bore za istinu o ovom slučaju.

Petar Milovanović, otac ubijenog Dražena, rekao je nakon objavljivanja forenzičke analize da očekuje da će istraga krenuti sa mrtve tačke. “Mi roditelji smo prvi put videli ovo. Nadamo se da jednom krene država, sudstvo i vojska.... Da se otkrije kako su našu decu pobili. Ako postoji volja da se reši ovaj slučaj, on će i biti rešen“, rekao je Petar Milovanović.

Nakon ukidanja vojnih sudova i tužilaštava, slučaj “Topčider“ našao se u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva koje odbija da daje informacije obrazlažući da se na predmetu i dalje radi.

Ovaj slučaj prate sumnje, koje nikada nisu potvrđene, da su vojnici stradali jer su bili svedoci nekih nelegalnih radnji u tajnom vojnom objektu ili skirivanja haških optuženika.

Predrag Savić, jedan od zastupnika oštećenih porodica, izjavio je da je jasno da Tužilaštvo ne radi svoj posao, naglašavajući da su zastupnici porodica na strani Tužilaštva, ali da nije jasno da li je Tužilaštvo na njihovoj.

„Nismo sigurni da li je Tužilaštvo na strani istine i pravde. Ako je nerad, neko mora da odgovara zbog tog nerada. Ako im neko preti da rade neka kažu ko im preti. Postoje nadležnni državni organi koji će to razrešiti“, rekao je Savić.

Ustavni sud Srbije je još januara 2013. godine usvojio ustavne žalbe porodica i presudio da je poginulim gardistima povređeno pravo na život, dok je istovremeno Višem javnom tužilaštvu i Višem sudu naloženo da preduzmu sve kako bi se pretkrivični postupak okončao u najkraćem roku. Od tada nije zabeležen nikakav pomak.

Olgica Batić, zastupnica oštećenih naglašava da porodice neće odustati od toga da saznaju istinu o smrti njihove dece.

„Neka prođe još dve godine, pet godina, ali da se zna da Dragana i Dražena nije ubilo neko NN lice. Pošto se ovde sve vreme aludira politička pozadina ili nekih drugih vrsta. Ako ništa drugo da se sazna ime i prezime izvršioca, kad već ne može organizatora, makar izvršioca“, zaključila je Olgica Batić.

Olgica Batić je izjavila i da očekuje da se u tom slučaju sasluša Vuk Jeremić, tadašnji savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića i da su pravni zastupnici porodice ubijenih vojnika to tražili od tužilaštva, ali da se ne zna da li je to i učinjeno.

Batićeva je rekla da je bivsi načelnik Generalštaba Branko Krga svojevremeno rekao da mu je nejasno kako to da ga o pogibiji gardista prvi obaveštava Jeremić, savetnik tadašnjeg predsednika. "Ne možemo mi da saslušavamo Jeremića i Tadića", rekla je Batićeva i dodala da je predlog za saslušanje Jeremića podnet prošle godine, jer se smatralo da ne treba ništa skrivati, već da treba da budu saslušani svi koji su na neki način povezani sa tim predmetom.

Upitana zašto Jeremić do sada nije saslušan, ona je rekla da to nije pitanje za nju, već za tužilaštvo, koje do danas, kaže, nije obavestilo ni telefonskim, ni pismenim putem da je izvršilo takvu radnju.

XS
SM
MD
LG