Linkovi

Ursula fon der Lajen u Prištini: Kosovo da formira ZSO, Srbija da prizna de fakto nezavisnost Kosova


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare u Skoplju, 30. oktobra 2023. (Foto: Rojters/Ognen Teofilovski)
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare u Skoplju, 30. oktobra 2023. (Foto: Rojters/Ognen Teofilovski)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je nakon razgovora sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani da Kosovo treba da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština, dok s druge strane Srbija treba da de fakto prizna Kosovo.

“Koraci koje pravimo napred biće mogući samo ukoliko Kosovo i Srbija normalizuju svoje odnose. Naravno da postoje polja gde treba da se angažuju obe strane da sarađuju i pozivamo i Kosovo da olakša postupak za prihvatanje Zajednice srpskih opština, a Srbija mora da prihvati jedno priznanje, de fakto priznanje”, rekla je ona.

Fon der Lajen je navela je da će o de fakto prizanju Kosova od strane Srbije razgovarati i u Beogradu.

“Nakon Kosova otputovaću u Crnu Goru, zatim i u Srbiju kako bih razgovarala o neophodnim koracima i de fakto priznanju Kosova, kako to može da se materijalizuje i da se to učini bez ikakvih pitanja”, navela je Fon der Lajen.

Amerika traži od Kosova i Srbije ispunjenje obaveza iz dijaloga
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je od predsednice Evropske komisije da ukine mere koje je EU nametnula Kosovu. Ona je navela da je Beograd prepreka za održavanje izbora u četiri opštine na severu Kosova.

„Naše institucije su proteklih meseci pokazale ne samo konkretnu posvećenost deeskalaciji situacije, već i punu posvećenost kontinuiranoj saradnji i koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima. Istovremeno, naše institucije su preduzele neophodne korake da garantuju nove i slobodne izbore, ali, nažalost, adresa ovih prepreka i dalje ostaje u Beogradu“, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Vjosa Osmani, predsednica Kosova, na konferenciji za novinare u Prištini, 30. oktobra 2023.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Vjosa Osmani, predsednica Kosova, na konferenciji za novinare u Prištini, 30. oktobra 2023.

Fon der Lajen je osudila događaje u Banjskoj 24.septembra, navodeći da učesnici i počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde.

"Izražavam i najdublje saučešće porodici i prijateljima policijskog službenika. Takav napad je u potpunosti neprihvatljiv. On je u suprotnosti sa vrednostima Evopske unije i izvršioci treba da izađu pred pravdu”, rekla je Fon der Lajen.

Predsednica Kosova je navela da se “teroristička paravojna grupa uključena u napad 24. septembra” sa pravdom mora suočiti na Kosovu.

U selu Banjska na Kosovu su 24. septembra naoružane grupe Srba napale su kosovsku policiju, ubivši jednog policajca. Tokom sukoba ubijena su i tri srpska napadača. Odgovornost za napad je preuzeo potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je podneo ostavku na tu poziciju. On je priveden i saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, ali je dan kasnije pušten na slobodu.

Nastavićemo da primenjujemo najviše standarde za pravično suđenje. Mi pozivamo Srbiju da izruči sve pojedince i funkcionere koji su učestvovali u planiranju, finansiranju i organizaciji ovog akta agresije na našu republiku“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen se nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani sastala i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

XS
SM
MD
LG