Linkovi

Renovirana Foldžer biblioteka - kuća najveće svetske kolekcije Šekspirovih dela


Prvo izdanje Šekspirovih sabranih dela iz 1623. godine izloženo je u Fodžer Šekspirovoj biblioteci u Vašingtonu. (Foto: VOA)
Prvo izdanje Šekspirovih sabranih dela iz 1623. godine izloženo je u Fodžer Šekspirovoj biblioteci u Vašingtonu. (Foto: VOA)

Najveća kolekcija dela Vilijama Šekspira na svetu nalazi se - u Vašingtonu. Šekspirova biblioteka, koju je osnovala porodica Foldžer, ponovo je otvorena posle četvorogodišnjeg renoviranja, a javnosti je sada prvi put predstavila najveća blaga svoje kolekcije.

Foldžer Šekspirova biblioteka u Vašingtonu sadrži oko 60.000 rukopisa, 90.000 grafičkih ilustracija i oko 280.000 štampanih izdanja. Pegi O'Brajen radi u biblioteci kao direktorka za obrazovanje.

“Sada imamo više od hiljadu kvadratnih metara izložbenog prostora, što je ogromna stvar za nas, i imamo prostor koji nam omogućava da prikažemo retke knjige koje ranije nismo mogli da izložimo, jer je za to potrebno da se potpuno blokira svetlo”, objašnjava za Glas Amerike.

Prvo izdanje Sabranih dela je najveće blago Foldžer bliblioteke. To je prva objavljena zbirka Šekspirovih drama koja potiče iz 1623. godine. Na svetu danas postoji samo 230 kopija. Pet se čuva u Britanskoj biblioteci u Londonu. Foldžer biblioteka ima 82 kopije.

Najveća svetska zbirka Šekspirovih dela nalazi se u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Pored tih retkih izdanja izložena je rekonstruisana štamparska presa iz 17. veka, kao i predmeti iz Šekspirovog života, i oni koji se odnose na njegov uticaj na svetsku kulturu - od portreta kraljice Elizabete do razglednice na kojoj je Ajra Eldridž, prvi crni glumac koji je igrao Otela, u Engleskoj sredinom 19. veka.

Kolekcija se nalazi u Sjedinjenim Državama zahvaljujući naftnom magnatu Henriju Foldžeru i njegovoj supruzi Emili, kojoi su počeli da prikupljaju izdanja Šekspirovih komada i knjige o njemu 1880-ih. 1932. godine, otvorili su biblioteku na Kapitol hilu, blizu američkog Kongresa i zgrade Vrhovnog suda.

Danas, biblioteka koja nosi ime Foldžer, i dalje prikuplja knjige na staroengleskom i raznovrsni materijal o Vilijamu Šekspiru.

Majkl Vitmor, direktor bibilioteke, i kaže da su Šekspirova dela i dalje relevatna u današnjem svetu.

“Umetnost i humanističke nauke treba da budu deo dijaloga koji vodimo kao građani koji žive u jednoj multikulturalnoj, multirasnoj demokratiji – kulturi koja je kompleksna i koja se suočava sa novim problemima I izazovima. Pisac kao što je Šekspir ulazi u središte mnogih pitanja koje nas definišu i sa kojima se i dalje nosimo i mučimo.”

Renovirana Foldžer biblioteka u Vašingtonu, 19. aprila 2024.
Renovirana Foldžer biblioteka u Vašingtonu, 19. aprila 2024.

Izložba takođe sadrži prvo izdanje verovatno najslavnije zabranjene knjige iz 17. veka - “Dijalog o dva glavna sistema sveta”, čuvenog astronoma Galilea Galileja, sa potpisom autora.

Tu je i prvo komercijalno izdanje Vini Pua, sa potpisom autora Alana Milna, kao i rukopis Žila Verna za naučnofantastični klasik “Put u središte zemlje”.

U Foldžer biblioteci se takođe nalazi Elizabetansko pozorište, koje će ovu jesenju sezonu otvoriti tragedijom “Romeo i Julija”.

Unutrašnjost biblioteke je podjednako u duhu Šekspira kao i njen sadržaj – od mozaika na gotskim prozorima i lustera, do bašte sa cvećem i biljkama koje se pominju u Šekspirovim delima – kao što su lavanda, narcis, ruzmarin i magnolija.

XS
SM
MD
LG