Linkovi

Teatar "Sinetik" obnovio Hamleta bez reči


Šekspirov Hamlet, bez reči, u izvodjenju teatra Sinetik
Šekspirov Hamlet, bez reči, u izvodjenju teatra Sinetik

Pozorišna kompanija Sinetik, u vašingtonskom predgradju Arlingtonu, proslavlja Šekspirov 450. rodjendan obnavljanjem predstave Hamlet, bez ijedne izgovorene reči.

Ove nedelje obeležava se 450 godina od rodjenja Vilijama Šekspira. Jedna pozorišna trupa u Vašingtonu proslavila je bardov rodjendan obnavljanjem svoje originalne verzije Hamleta bez reči, što je deo njene poznate serije “Šekspir bez reči”. Gruzijski umetnici Pata i Irina Cikurišvili započeli su samostalnu karijeru 2002. ovom nemom verzijom Hamleta – koja je osvojila nekoliko važnih lokalnih nagrada. Više detalja u izveštaju Maje Kej iz gruzijske redakcije Glasa Amerike.

Pozorišna kompanija Sinetik, u vašingtonskom predgradju Arlingtonu, proslavlja Šekspirov 450. rodjendan obnavljanjem predstave Hamlet.

Ova verzija slavne tragedije je predstava sa kojom su gruzijski imigranti – reditelj Pata Cikurišvili I njegova supruga, koreograf Irina – osnovali svoju trupu pre 12 godina.


Pata i Irina Cikurišvili
Pata i Irina Cikurišvili
Pata i Irina glumili su Hamleta i Ofeliju u prvoj produkciji. Pata Cikurišvili kaže da je tako nastala serija “Šekspir bez reči” trupe Sinetik koja je osvojila priznanja pozorišnih kritičara.

“Hamlet nam je otvorio vrata u pozorišnom svetu i doneo nam brojne nagrade i priznanja. To je bio početak za Sinetik Teatar kada se pronela vest o trupi koja izvodi Šekspira bez teksta, što je bilo neobično a istovremeno veoma pristupačno za publiku.”

Trupa prenosi sadržaj teksta kroz muziku, ples i pantomimu.

Ovog puta, Irina se pojavljuje na sceni kao Gertruda, Hamletova majka. Ona kaže da je Šekspirov jezik univerzalan i da dozvoljava veliku kreativnost.

“Izvodili smo Šekspira na razne načine, radili smo “Bogojavljensku noć” smeštenu u 1920-te, imali smo Šekspira u pesku, to je bio “Kralj Lir”, a “Buru” smo priredili u vodi.”

Za Aleksa Milsa, dugogodišnjeg člana trupe Sinetik, uloga Hamleta bila je veliki izazov, i ogromna odgovornost.

“To što mi je Pata predao tu ulogu koju je prvobitno sam razvio, na neki način je bilo kao predaja štafete. Ukazao mi je poverenje da nastavim njegovu ulogu u ovoj predstavi.”

Uloga Ofelije je od malih nogu bila san 20-godišnje Irine Kavsadze koja potiče iz gruzijske dinastije slavnih glumaca.

“Moja prva interakcija sa Šekspirom bila je bez teksta. Pre nego što sam počela da čitam Šekspira samostalno ili u školi, videla sam ovog Hamleta prvi put, imala sam 9 godina, do tada nisam pročitala nijednu njegovu dramu.”

Od svog nastanka, Pozorišna kompanija Sinetik osvojila je 24 nagrade Helen Hejz, prestižna priznanja na području američke prestonice – kao i 92 nominacije. Viktor Šargaj, predsedavajući dodele nagrada Helen Hejz, bio je svedok uspeha grupe od njenog samog nastanka.

“Oni su učinili nešto veoma važno za vašingtonsko pozorište, za nacionalni teatar, za celu zemlju.”

A u januaru ove godine, Pata i Irina Cikurivšili proglašeni su za “Vašingtonce godine” po izboru magazine “Vašingtonijan”, zbog svog doprinosa lokalnoj pozorišnoj zajednici prestonice.
XS
SM
MD
LG