Linkovi

Kraljevska sahrana Ričarda III


Engleski kralj Ričard III, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u avgustu 2012. ispod jednog parkinga u Lesteru, ponovo je danas sahranjen, ovog puta uz sve počasti,

Britanski kralj Ričard III ubijen je u bici, sahranjen bez nadgrobnih obeležja i vekovima prikazivan u izuzetno negativnom svetlu. Njegovi posmrtni ostaci 2012. su otkriveni ispod jednog parkinga.

On je danas ponovo sahranjen u katedrali u Lesteru, u prisustvu članova kraljevske porodice, verskih lidera – i holivudske zvezde Benedikta Kamberbeča. Naime, genealozi Univerziteta u Lesteru otkrili su da je Kamberbeč daleki potomak Ričarda Trećeg, dodušen udaljen 16 kolena. Sahrana je bila kulminacija manije koja je u Britaniji zavladala kada su arheolozi iskopali Ričardov kostur 2012, posle čega je analizom kostiju i DNK utvrdjeno da on zaista pripada davno nestalom kralju.

Hiljade ljudi izašle su na ulice Lestera da bi pratile prolazak pogrebne povorke. Medjutim, mnogi u Britaniji izražavaju negodovanje zbog pompe koja prati sahranu kralja koga mnogi istoričari optužuju da je ubio dvojicu mladih nećaka koji su mu bili potencijalni rivali za presto, a Šekspir ga je prikazao kao pogrbljenog zlikovca u tragediji „Ričard III“.

XS
SM
MD
LG