Linkovi

Stoltenberg: Finska za koji dan formalno u NATO-u


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, arhiva
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, arhiva

BRISEL - Finska će se pridružiti NATO-u u narednim danima, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, nakon što je Turska ratifikovala protokol o priključenju Finske.

"Svih 30 članica alijanse je ratifkovalo protokol o pristupanju, pa će se Finska u narednim danima i formalno priključiti", kazao je Stoltenberg.

Učlanjenje Finske predstavljalo bi prvo proširenje otkako je Severna Makedonija pristupila alijansi 2020.

Turski parlament odobrio je u četvrtak nacrt zakona kojim se Finskoj dozvoljava ulazak u NATO. Turski parlament je bio poslednji među 30 članica alijanse koji je ratifikovao članstvo Finske.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da je Finska obezbedila zeleno svetlo od Turske nakon što je preduzela konkretne korake u razbijanju grupa koje Ankara smatra terorističkim.

Finska i Švedska zatražile su ulazak u NATO prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Ali proces su zaustavile Turska i Mađarska.

Turska i dalje odbija da odobri kandidaturu za članstvo Švedske jer tvrdi da nije otišla dovoljno daleko u obračunu onima koje Turska smatra teroristima.

Ankara je više puta ponavljala da Švedska treba da preduzme dodatne korake protiv pristalica kurdskih militanata i članova mreže koju Ankara smatra odgovornom za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Pregovori između Švedske i Turske nisu mnogo napredovali, posebno nakon sporova oko uličnih protesta prokurdskih grupa u Stokholmu.

Američki Stejt department je saopštio da pozdravlja ratifikaciju Turske za članstvo Finske i ohrabruje Ankaru da brzo ratifikuje i pristupanje Švedske.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je pozvao Tursku i Mađarsku da ratifikuju obe aplikacije. Glasanje o kandidaturi Švedske još nije zakazano u Mađarskoj.

SAD i druge članice NATO-a nadaju se da će dve nordijske zemlje postati članice alijanse na samitu koji će biti održan 11. jula u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu.

XS
SM
MD
LG