Linkovi

Fejsbuk pooštrava pravila za političke oglase uoči izbora


Logo kompanije Fejsbuk
Logo kompanije Fejsbuk

Kompanija Fejsbuk najavila je u sredu da će pooštriti pravila za političko oglašavanje uoči američkih izbora 2020 godine i zahtevati više informacija o tome ko plaća za predizborne poruke.

Reč je o najnovijem pokušaju Fejsbuka da spreči obmanjivanje ili manipulaciju korisnika te društvene mreže, nakon propusta na izborima 2016. godine.

Fejsbuk je već ranije zahtevao od onih koji objavljuju političke oglase da potvrde identitet i svoju lokaciju, dok se novom merama od njih traži više informacija o tome da su registrovani kod američke vlade, odnosno da podnesu poreski identifikacioni broj ili dokaze da ih je registrovala federalna izborna komisija.

"Ljudi bi trebalo da znaju ko pokušava da utiče na njihov glas, a oni koji objavljuju oglase ne bi trebalo da kriju ko ih finansira", navodi se u blogu na Fejsbuku.

Prema novoj politici, biće ponuđeno više informacija o svima koji objavljuju političke oglase u Sjedinjenim Državama, dok će oglasi organizacija koje ne podnesu tražene dokaze, biti "privremeni skinuti" do sredine oktobra.

Fejsbuk planira i da zabrani oglase koji "eksplicitno podstiču ljude u Americi da ne glasaju", a omogućiće korisnicima i da lakše prate i upoređuju koliko predsednički kandidati troše na politički marketing.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG