Linkovi

Nedoumice oko "Fejsbuka"


Finansijski regulatori ispituju da li su prekršeni propisi uoči početka prodaje akcija "Fejsbuka"

Nekoliko dana pošto je gigant društvenih medija „Fejsbuk“ počeo javnu prodaju svojih akcija, finansijski regulatori u Sjedinjenim Državama pomnije istražuju da li je glavni podatak o finansijskim izgledima kompanije dostavljen velikim investitorima pre prodaje, a sakriven od ostalih interesenata.

Danima uoči početka prodaje deonica prošlog petka, istražitelji kažu da je jedan analitičar „Fejsbukovog“ glavnog finansijskog saradnika, investicione bankarske firme „Morgan Stenli“, možda dostavio negativne podatke o izgledima „Fejsbuka“ za zaradu u budućnosti krupnim investicionim firmama. „Morgan Stenli“ tvrdi da nije učinjeno ništa nezakonito. Ali analitičari tvrde da podatak nije bio šire poznat uoči iznošenja na berzu jedne od najvećih početnih ponuda deonica u istoriji finansijskog tržišta u Sjedinjenim Državama.

Nekoliko investitora tuži „Fejsbuk“ da nije otkrio podatak. Imovina firme je počela da se prodaje za 38 dolara po deonici, da bi se do kraja radnog dana u petak povećala za svega 23 centa, što je veoma malo povećanje u odnosu na veliko interesovanje. Vrednost deonica „Fejsbuka“ je u ponedeljak i utorak pala za više od 19 odsto, na 31 dolar, premda se jutros povećala za 3 odsto.

Pored pitanja koja se postavljaju „Fejsbuku“ i „Morgan Stenliju“ u vezi sa određivanjem cene deonica, tehnološka berza NASDAQ je saopštila da je pogrešno organizovala njihovu prodaju. NASDAQ kaže da njegova tehnologija prvog dana nije mogla da obradi ogromu količinu prodajnih transkacija i da bi mogao da plati obeštećenje investitorima koji su zbog toga pretrpeli gubitak. Tehnolška berza je takođe saopštila da bi odložila početak prodaje deonica „Fejsbuka“, da je unapred znala za tehnološke probleme koji su nastupili.

XS
SM
MD
LG