Linkovi

Fejsbuk od danas na berzi


Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg prilikom otvaranja berze Nasdak jutros iz iz sedišta kompanije u Menlo Parku u Kaliforniji
Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg prilikom otvaranja berze Nasdak jutros iz iz sedišta kompanije u Menlo Parku u Kaliforniji

Posle više meseci iščekivanja investitora i trgovaca, društvena mreža Fejsbuk danas je izašla na njujoršku tehnološku berzu “Nasdak” sa više od 420 miliona akcija po ceni od 38 dolara po komadu. Prema toj ceni, kompanija sa sedištem u Kaliforniji, sada vredi 104 milijardi dolara.

Osnivač i vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg u petak ujutru je ispred sedišta firme, simbolično otvorio Nasdak berzu, u atmosferi koju neki porede sa izlaskom Gugla na tržište.

Cena deonica je početkom dana na kratko skočila sa početne vrednosti od 38 dolara na 42,05 dolara, međutim ubrzo posle toga vrednost je počela da opada da bi se do kraja dana stabilizovala na svega nekoliko centi iznad početne cene - 38,23 dolara. To je za sobom povuklo i vrednosti drugih kompanija, te je dan završen u minusu na tehnološkoj berzi.

Analitičari drugačije gledaju na današnja kretanja deonica Fejsbuka. Dok jedni smatraju da je to gubitak za kompaniju, drugi sugerišu da to samo pokazuje da je sprovedena vrlo precizna procena vrednosti kompanije pre nego što je ona izašla na berzu.

Berzanski analitičar Anupam Palit kaže da u svetu društvenih medija, niko nije ni blizu Fejsbuka koji trenutno ima oko 900 miliona korisnika.

“To je najveća kompanija u ovom sektoru i verujemo da je ono što je čini jedinstvenom u odnosu na druge kompanije koje su izašle na berzu prošle godine, to što je vrlo profitabilna”.

Izlazak Fejsbuka ne berzu privukao je ogromnu pažnju širom sveta, ali velike finansijske kompanije dobile su šansu da prve kupe deonice, koje bi kasnije mogle da prodaju manjim investitorima za višu cenu. Analitičar Džim O’Šonesi kaže da to možda i nije tako loše.

“Inicijalna vrednost deonica mnogih kompanija je obično vrlo visoka zbog euforije što utiče na investitore da žele da plate bilo koju cenu samo da dođu do deonice. To generalno dovodi do precenjene vrednosti. Mi obično savetujemo investitorima da sačekaju, možda čak i godinu dana, pre nego što kupe akcije firme koja je nedavno izašla na tržište”.

Tržišna vrednost internet kompanija obično ne ispuni očekivanja, kao što je nedavno bio slučaj sa Linkdinom, Gruponom i Zingom – čije su vrednosti deonica drastično pale pošto su izašle na berzu.

Međutim, slične sumnje su se čule kada je Gugl izašao na tržište 2004. godine, kada su akcije prodavane za 84 dolara. Danas, međutim, one vrede 600 dolara po komadu.

Fejsbuk je osnovan pre osam godina, a danas spada u deset najpoznatijih firmi na svetu, rame uz rame sa Mekdonaldsom ili Koka kolom, koja postoji već 100 godina. Mark Zakerberg, 28-ogodišnji vlasnik Fejsbuka, prema grubim procenama sada ima zaradu od 20 milijardi dolara od svoje kompanije, što ga čini jednim od 10 najbogatijih Amerikanaca.

Ipak, u finansijskoj industriji mišljenja su podeljenja. Jedni smatraju da je sa 900 miliona korisnika, odnosno 900 miliona paketa podataka o ličnim interesovanjima i preokupacijama, Fejsbuk jako vredan za marketinšku industriju. Drugi, međutim smatraju da budućnost reklamiranja leži u mobilnom korišćenju, za šta Fejsbuk još uvek nema dovoljno razrađen poslovni model. Ipak, završnu reč imaće - otvoreno tržište.

XS
SM
MD
LG