Linkovi

Evropski parlament usvojio rezoluciju o napretku Crne Gore


Obraćanje predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera Evropskom parlamentu u Starzburu, 12. septembra 2018. (Foto: AP/Jean-Francois Badias)

Evropski parlament (EP) usvojio je rezoluciju o napretku Crne Gore, u kojoj se pozdravljaju istrage, gonjenje krivaca i presude u slučajevima korupcije na visokom nivou, ali i ističe zabrinutost zbog "sve više slučajeva nasilja i atentata povezanih s organizovanim kriminalom”, prenose mediji u Crnoj Gori.

EP navodi i da nasilje i atentati "štetno utiču na svakodnevni život običnih građana" i pozdravlja činjenicu da su se vlasti pozabavile ovim pitanjem, ipak tražeći od zvanične Podgorice "preciznije preventivno djelovanje", prenose "Vijesti".

Poslanici Evropskog parlamenta podvlače da je potrebno ojačati konkretne rezultate u borbi protiv korupcije , naročito kada je u pitanju pranje novca i trgovina ljudima.

Evropski parlament navoidi da je “sve više zabrinut zbog stanja u slobodi izražavanja i medijima u Crnoj Gori”, podsjećajući crnogorske vlasti da je Evropska komisija u tri uzastopna izvještaja potvrdila da nema napretka na ovom polju.

U rezoluciji se najoštrije osuđuje zastrašivanje, verbalni i fizički napadi na novinare, kao i prljava kampanja, kako protiv novinara tako i protiv civilnog društva, ali i izražava posebna zabrinutost zbog napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić i poziva na potpunu istragu ovog slučaja.

U rezoluciji, koju je podržalo 484 poslanika, uz 80 glasova protiv i 63 uzdržanih, takođe se osuđuje stalni finansijski i uređivački pritisak na crnogorski javni servis (RTCG).

"Poziva se političko rukovodstvo Crne Gore da se usredotoči na preostale izazove i riješi probleme koji su vezani za vladavinu prava, slobodu medija, korupciju, pranje novca, organizovanoi kriminal i nasilje koji su povezana za ovim pitanjima, te da se ova pitanja smatraju prioritetnim", navodi se u usvojenoj rezoluciji EP.

U dokumentu se podsjećaju političke partije da konstruktivni politički angažman zavisi od potpuno funkcionalnog parlamenta "u kojem svi političari preuzimaju odgovornost prema biračima, time što će zauzeti svoje mjesto u parlamentu", prenosi portal Antena M.

Vladu u Podgorici EP, pored ostalog, poziva da u potpunosti istraže sve navode oko izbornih nepravilnosti, a posebna zabrinutost se naglašava zbog isključivanja Vanje Ćalović Marković iz Agencije za sprječavanje korupcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG