Linkovi

Marković Zaevu: Crna Gora nije adresa za pitanja o Gruevskom


Crnogorski premijer Duško Marković (arhiva)
Crnogorski premijer Duško Marković (arhiva)

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je u srijedu da obaveza zaustavljanja bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog prilikom prelaska granice nije bila obaveza Crne Gore nego Makedonije, navodeći da u trenutku prolaska kroz Crnu Goru za njim nije bila raspisana potjernica.

Komentarišući nedavnu izjavu makedonskog premijera Zorana Zaeva koji je rekao da se čudi da su četiri zemlje - prijatelji Makedonije, dozvolile bjekstvo bivšeg premijera te zemlje Nikole Gruevskog preko njihovih teritorija, Marković je u intervjuu za RTCG rekao da je Gruevski kroz Crnu Goru prošao legalno.

"Kako je prijateljska Makedonija dozvolila da Gruevski napusti Makedoniju? To nije obaveza naše, nego njegove zemlje”, rekao je Marković i dodao da je “Gruevski kroz Crnu Goru prošao na potpuno zakonit način, na osnovu ličnih dokumenata koje je imao”

Marković je rekao da je Gruevski "ušao u Crnu Goru i potom u Srbiju”, navodeći da “u tom trenutku, prema podacima sa kojima je raspolagala Crna Gora, za Gruevskim nije bila raspisana potjernica, niti je bilo drugog interesovanja Makedonije”.

“Neka se moj prijatelj Zaev pozabavi činjenicom zašto nije na vrijeme raspisana potjernica za Gruevskim, i kako je ušao u zemlju članicu EU bez pasoša, to pitanje se ne može postavljati Crnoj Gori," istakao je Marković.

Gruevski, koga u Makedoniji čeka dvogodišnja kazna zatvora zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila, prošle nedjelje je izbjegao u Mađarsku, od koje je zatražio i dobio politički azil, uprkos protivljenju Brisela.

XS
SM
MD
LG