Linkovi

EU upozorava Tursku da poštuje ljudska prava


Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc

Danas su u Evropskoj komisiji podsjetili Tursku da, kao kandidatska zemlja, ima obavezu da poštuje osnovne principe ljudskih prava i vladavine zakona. Uz ranije izražene sumnje Evropskog parlamenta da ta zemlja u skoro vrijeme može da dobije bezvizni režim, postavlja se pitanje koliko dugo još može da izdrži sporazum EU i Turske o rješavanju izbjegličke krize, sporazum koji za tursku pomoć oko izbjeglica predviđa, osim novca, odobravanje bezviznog režima i ubrzan napredak u pregovorima o prijemu u EU...

U evropskim institucijama, tačnije, u Komisiji i Savjetu ministara, spremni su da učine sve kako bi preživio sporazum sa Turskom o rješavanju pitanja izbjeglica. Tako su u Komisiji nedavno najavili da će, bez obzira na posljednja zbivanja u Turskoj, odmah nakon ljetnje pauze nastaviti da rade na bezviznom režimu za turske građane, što je i dio plana potpisanog ovog proljeća u Briselu.

Međutim, kako ukidanje viza, ako i kada do njega dođe, treba da osim država članica potvrdi i Evropski parlament, s obzirom na brojne kritike na račun Turske koje stižu iz ove kuće, s razlogom se postavlja pitanje o realnosti takvih očekivanja...

Sam predsjednik EP Martin Šulc je tako, komentirajući postupke vlasti nakon neuspjelog puča, izjavio:

"Nismo zabrinuti samo zbog najava uvođenja smrtne kazne i debate o tome, već i zbog hiljada uhapšenih, hiljada ljudi koji su dobili otkaze. Očigledno, vlada je bila dobro pripremljena i ono što vidimo je neka vrsta osvete".

Čak i prije toga, ultimatum sa Turske strane da će bez kontrole propustiti izbjeglice prema Evropi, ukoliko Parlament ne odobri bezvizni režim je, očekivano, naišao na oštre kritike:

"Gospodin Erdogan nam daje do znanja da ako EP donese pogrešnu odluku, da će on otvoriti vrata da izbjeglice iz Turske slobodno dođu u Evropu?! Po meni, to je ucjena. A zašto? Zato što smo mi slabi i razjedinjeni, zato što nacionalni lideri nisu bili u stanju da dogovore zajedničku, evropsku efikasnu izbjegličku politiku! Lakše je bilo napraviti sporazum sa diktatorom Erdoganom nego međusobno", poručila je članica Evropskog parlamenta iz Holandije, iz grupe liberala Sofija Int Veld.

Uz ovo, i ne samo u parlamentu, sve su jače sumnje u opravdanost nastavka pregovora o prijemu Turske u EU, što je još jedan dio postojećeg sporazuma sa Ankarom - austrijski kancelar Kristijan Kern je pozvao Uniju da prekine sa procesom pregovaranja koji je za njega tek "diplomatska fikcija".

U Evropskoj komisiji ne žele da komentarišu taj poziv, podsjećajući, ne samo novinare i ne samo članice Unije, da Turska jeste kandidatska zemlja i kao takva ima i određene obaveze.

"A kao kandidatska zemlja, Turska se obavezala da poštuje osnovne principe, posebno kada je riječ o ljudskim pravima, vladavini zakona i osnovnim slobodama", rekla je portparolka Mina Andrejeva.

Progres Turske u pregovorima o prijemu u EU ovisiće, podsjećaju u EK, prije svega od napretka u ovim, za Evropu iznimno važnim oblastima.

XS
SM
MD
LG