Linkovi

Brisel bez "plana B" za migrante


Migranti u izbegličkom kampu u Atini čekaju vesti o svojim zahtevima za azil.
Migranti u izbegličkom kampu u Atini čekaju vesti o svojim zahtevima za azil.

I pored osnažene kontrole mediteranskih granica EU i sporazuma sa Turskom, za koji se vjerovalo da će uvesti reda u izbjegličku dramu, broj smrtnih slučajeva izbjeglica koje pokušavaju da se domognu Evrope se tokom ove godine gotovo udvostručio u odnosu na prethodnu, ukazuju nevladine humanitarne organizacije. Uz sve neizvjesniju sudbinu dogovora sa Ankarom, u Briselu tvrde da nemaju spreman plan "B".

Više od tri hiljade ljudi je od početka godine nestalo u vodama Mediterana, pokušavajući da se domognu Evrope - u poredjenju sa godinom ranije i tadašnjih 1900 smrtnih slučajeva, nameće se zaključak da sporazumi, evropski novac i dodatne pomorske patrole ne donose željene rezultate. Vjerovalo se da će sporazumom sa Turskom i uspostavljanjem legalnog načina traženja azila u Evropi prestati pokušaji ilegalnih prelazaka. Istina je da su oni znatno umanjeni, ali samo na potezu od Turske do Grčke - sada krijumčari u pretrpanim čamcima ljude prebacuju sa obara sjeverne Afrike u Italiju i na tom putu mnogi ostave živote. U Briselu, ipak tvrde kako brojke ne pokazuju stvarno stanje, uvejreni da od njihovog osnaženog patroliranja morem i sporazuma sa Turskom značajno pada broj smrtnih slučajeva.

"Treba da poredite brojke od početka naše akcije, koje govore da smo uspjeli ustvari da smanjimo broj tragičnih slučajeva u odnosu na prethodnu godinu kada je očito bilo manje pokušaja prelaska i kada nismo imali sporazum sa Turskom”, podseća portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva.

Najviše skepse upravo prema aktuelnom dolgovoru sa Ankarom ima Atina koja je ovih dana Briselu uputila i zvanični zahtjev da sačini plan "B" u slučaju da propadne dogovoreno sa Ankarom. Sličnu bojazan u sudbinu plana nedavno je iskazao i sam predsjednik Evropske komisije, kao i komesar za pregovore u proširenju. Medjutim, kako niko u Briselu nije ozbiljno razmišljao o toj opciji, preostaje im samo da se nadaju da će dogovoreno, i pored zabrinjavajuće situacije u Turskoj i stalnih optužbi Ankare na evropski račun, ipak ostati na snazi...

"Kada je riječ o sporazumu o migrantima, možemo reći da on, za sada, funkcioniše. Ne vidim poseban rizik za sporazum, samo da bude talas izbjeglica iz same Turske", ističe evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han.

Do tada, sporo ili gotovo nikako se ne rješava siruacija u kojoj se našla Grčka i 57 hiljada izbjeglica u toj zemlji, blokiranih ukidanjem "Balkanske rute", te suočenih sa sporom procedurom azila i lošim uslovima u izbjegličkim kampovima. Mediji izvještavaju o sve više slučajeva dobrovoljnog vraćanja izbjeglih u Tursku, razočaranim nivoom evropske humanosti i solidarnosti.

XS
SM
MD
LG