Linkovi

Kritike SAD i EU zbog odlikovanja Putina i obeležavanja Dana Republike Srpske


Zastave Sjedinjenih Država i Evropske unije (Foto: Reuters/VOA graphic)
Zastave Sjedinjenih Država i Evropske unije (Foto: Reuters/VOA graphic)

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija reagovale su povodom odlikovanja koje je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dodelio bosansko-hercegovački entitet Republika Srpska.

Kritikovale su i proslavu Dana Republike Srpske, 9. januara, čije je obeležavanje Ustavni sud Bosne i Hercegovine, proglasio neustavnim.

"Odluka Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina, čoveka koji je pokrenuo neopravdanu invaziju na Ukrajinu, čije su posledice pogibije hiljade civila i masovno razaranje infrastrukture je za osudu. Predstavlja odbacivanje vrednosti evroatlantske zajednice i pravila zasnovanih na međunarodnom poretku”, navedeno je u saopštenju američke ambasade u Bosni i Hercegovini – koje je posredstvom zvaničnog Tviter naloga podelilo i diplomatsko predstavništvo u Beogradu.

Putinu je dodeljeno najviše odlikovanje tog entiteta BiH - Orden Republike Srpske na ogrlici.

U reakciji američkog diplomatskog predstavništva u Sarajevu navedeno je da je odlikovan državnik čija zemlja više od 300 dana sprovodi vojnu agresiju na svog suseda Ukrajinu.

Kršenje odluke Ustavnog suda BiH

Istaknuto je i da je obeležavanje Dana Republike Srpske nezakonito.

"Krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obeležavanje neustavno. Pozivi na nezavisnost RS, koji su ponovljeni sa lažnim tvrdnjama o ovlašćenjima i pokušajima da se podriva Bosna i Hercegovina gura državu na opasan put”, navodi se u saopštenju američke ambasade u Sarajevu.

Republika Srpska će samouništiti sebe i one oko sebe gurajući privid o nezavisnosti. RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira na to jesu li sa njima saglasne ili ne”, istaknuto je u objavi koju je retvitovala američka ambasada u Beogradu.

Odlikovanje Vladimiru Putinu osudio je predstavnik za medije spoljnopolitičke službe EU Peter Stano.

Taj stav izneo je na konferenciji za medije u Briselu – uz napomenu da će narednih dana definisati naredne korake i radnje u vezi sa tim.

"U EU nema mesta odlikovanju i nagrađivanju političara koji nalažu uništavanje susedne države i ubijanje njenog naroda. To svima mora biti jasno, a ova odluka rukovodstva Republike Srpske je žalosna i pogrešna", rekao je Stano.

Peter Stano, predstavnik za medije spoljnopolitičke službe EU
Peter Stano, predstavnik za medije spoljnopolitičke službe EU

Upitan da prokomentariše obeležavanje Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BIH proglasio neustavnim, Stano je poručio da je Dodik svestan koliko je za Evropsku uniju značajno poštovanje vladavine prava i odluka Ustavnog suda BiH, naročito od kako je BiH nedavno dodeljen status kandidata za članstvo u EU.

Razlozi za odlikovanje

Milorad Dodik je tokom proslave u Banjaluci u nedelju poručio da ne postoji sud koji određuje kada je stvorena neka država, pa se stoga neće ni određivati kada je stvorena Republika Srpska.

U obrazloženju odluke o odlikovanju Vladimiru Putinu, Dodik je poručio da je to učinjeno zbog, kako je precizirao, patriotske brige i ljubavi prema Republici Srpskoj ruskog predsednika.

"Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju", rekao je Dodik.

Ukazano je da će ruskom predsedniku odlikovanje biti uručeno prilikom prvog susreta Dodika i Putina.

XS
SM
MD
LG