Linkovi

Liz Tras otpustila ministra finansija, odustala od smanjenja poreza korporacijama


Premijerka Velike Britanije Liz Tras na konferenciji za novinare u Londonu, 14. oktobra 2022.
Premijerka Velike Britanije Liz Tras na konferenciji za novinare u Londonu, 14. oktobra 2022.

Britanska premijerka Liz Tras otpustila je ministra finansija i promenila kurs kada je reč o planiranom velikom smanjenju poreza za korporacije, dok nastoji da ostane na vlasti posle nekoliko nedelja potresa na finansijskim tržištima.

Na konferenciji za novinare sazvanoj na brzinu, Tras je rekla da je preduzela korake da bi "uverila tržišta u fiskalnu disciplinu britanske vlade", tako što će ostati pri prethodno planiranom povećanju poreza za korporacije, za koji je prethodno najavila da će biti smanjen. Tras je takođe otpustila ministra finansija Kvazija Kvartenga, i na njegovo mesto postavila bivšeg ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta.

Tras nastoji da ponovo uspostavi stabilnost posle tri nedelje potresa koje je izazvao vladin "mini budžet" smanjenja poreza. Posle saopštenja o tom planu 23. septembra, funta je opala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar, a Banka Engleske intervenisala da bi sprečila još veću ekonomsku krizu.

Ali uspostavljanje stabilnosti neće biti tako jednostavno. Tras je odbacila pitanje o tome da li treba da podnese ostavku, rekavši:

"Apsolutno sam rešena da ostvarim ono što sam obećala"

Međutim, malo je verovatno da će njena kratka, sumorna konferencija za novinare uveriti njenu stranku da premijerka drži stvari pod kontrolom.

Za vreme njeno obraćanja, funta je pala za oko 1 procenat, na 1,119 dolara.

Džeremi Hant je veteran u britanskoj vladi koji je služio kao ministar spoljnih poslova i ministar zdravstva. Vodio je neuspešnu kandidaturu za lidera Konzervativne partije 2019. godine, ali je uvažen u širokim krugovima i mogao bi da ponudi stabilnost premijerki Tras dok nastoji da ojača svoju bazu podrške.

Novi ministar finansija Britanije Džeremi Hant stiže u Dauning strit 14. oktobra 2022.
Novi ministar finansija Britanije Džeremi Hant stiže u Dauning strit 14. oktobra 2022.

Tras se našla pod jakim pritiskom da odustane od smanjenja poreza za koje ne postoji pokriće iz budžeta, u vrednosti od 43 milijarde funti, odnosno 48 milijardi dolara - plana koji je uzburkao finansijska tržišta.

Visoki članovi Konzervativne partije su javno savetovali vladu da preduzme akciju. Funta je porasla za 1,7% u odnosu na dolar u četvrtak, a tržište hartija od vrednosti se stabilizovalo zbog očekivanja da će Tras izmeniti plan ekonomskog rasta.

Tras, koja važi za libertarijanku i zagovornica je slobodnog tržišta, došla je na vlast prošlog meseca obećavajući da će smanjiti poreze kako bi podstakla ekonomsk irast. Međutim, sada je dovedeno u pitanje da li će moći da realizuje to obećanje.

Odustajanje od obećanja da će zaustaviti plan svog prethodnika, da se korporativni porez podigne sa 19% na 25% je velika promena stavova Liz Tras - i priznanje da su tržištima potrebne garancije fiskalne discipline.

XS
SM
MD
LG