Linkovi

Škotska vlada traži novo glasanje o nezavisnosti u oktobru 2023.


ARHIVA - Škotska premijerka Nikola Sterdžon u Edinburgu, u Škotskoj
ARHIVA - Škotska premijerka Nikola Sterdžon u Edinburgu, u Škotskoj

Škotska premijerka Nikola Sterdžon objavila je u utorak planove za održavanje drugog referenduma o nezavisnosti Škotske u oktobru naredne godine, i najavila da će preduzeti pravnu akciju ako britanska vlada pokuša da to blokira.

Sterdžon je rekla da će škotska vlada, koju vodi njena Škotska nacionalna partija, kasnije objaviti predlog zakona o referendumu, sa planovima da se o secesiji glasa 19. oktobra 2023. godine.

Takođe je istakla da će pisati britanskom premijeru Borisu Džonsonu za dozvolu da se održi "savetodavni" referendum, ali da već planira da dobije pravno ovlašćenje ako britanski lider blokira njene planove.

"Nikada neću dozvoliti da škotska demokratija bude zarobljenik Borisa Džonsona ili bilo kog drugog premijera", rekla je Sterdžon u obraćanju škotskom parlamentu.

Birači u Škotskoj, u kojoj živi oko 5,5 miliona stanovnika, glasali su protiv nezavisnosti 2014. godine. Međutim, škotska polu-autonomna vlada kaže da izlazak Britanije iz Evropske unije, čemu se usprotivila većina Škotlanđana, znači da se o pitanju nezavisnosti mora ponovo izjašnjavati.

Džonsonov portparol rekao je u utorak da britanski premijer smatra da sada nije vreme da se razgovara o referendumu o nezavisnosti Škotske, ali da će vlada pomno razmotriti predlog škotske premijerke.

"Naš stav je nepromenjen: Prioritet i britanske i škotske vlade trebalo bi da bude saradnja sa neumoljivim fokusom na pitanja za koja znamo da su važna za građane svugde", rekao je portparol novinarima.

Džonson i njegova vodeća Konzervativna partija, koja je u opoziciji u Škotskoj, snažno se protive održavanju referenduma i navode da je to pitanje rešeno 2014. godine kada se 55 odsto Škotlanđana izjasnilo protiv nezavisnosti, dok je 45 procenata bilo za.

Britanski premijer je prethodno odbio da izda uredbu kojom bi bilo omogućeno održavanje referenduma.

Sterdžon je rekla da bi bez te uredbe britanske vlade legalnost referenduma bila sporna i da je već tražila od škotskog pravnog savetnika da to pitanje prosledi britanskom Vrhovnom sudu na razmatranje.

XS
SM
MD
LG