Linkovi

Švedska premijerka priznala poraz, desnica se sprema za formiranje vlade


Ulf Kristerson, lider Umerene partije, i premijerka Magdalena Anderson, liderka socijaldemokrata, u TV duelu u gradu Ekilstuna, 8. septembra 2022.
Ulf Kristerson, lider Umerene partije, i premijerka Magdalena Anderson, liderka socijaldemokrata, u TV duelu u gradu Ekilstuna, 8. septembra 2022.

Lider Umerene partije Švedske Ulf Kisteršon izjavio je da će započeti rad na formiranju nove vlade, nakon što je premijerka Magdalena Anderšon priznala da su njene socijaldemokrate izgubile na opštim izborima održanim proteklog vikenda.

Umerena stranka, Švedske demokrate, demohrišćani i liberali po svemu sudeći će imati 176 od 349 mesta u parlamentu, prema najnovijim podacima izborne komisije. Preostao je da se prebroji još mali broj glasova ali je malo verovatno da će to značajnije promeniti rezultat.

"Počinjem rad na formiranju nove vlade koja će moći da realizuje stvari", poručio je Kristeršon u video snimku koji je objavio na svom nalogu na Instagramu.

Izbori su prekretnica u švedskoj politici, budući da je anti-imigraciona stranka Švedske demokrate, sa korenima u pokretu belačkih supremacista, na pragu da stekne uticaj nad vladinom politikom.

Uspeh stranke, koja je preuzela mesto druge najveće partije u zemlji od Umerene partije Ulfa Kristeršona, izavao je strah da je švedska tolerantna, inkluzivna politika sada deo prošlosti.

Međutim, mantra Švedskih demokrata da su problemi u zemlji - a posebno porast kriminala i bandi - rezultat decenija previše fleksibilne imigracione politike, imala je odjeka kod mnogih glasača.

Kristeršon je najavio da će izgraditi vladu "za sve Šveđane i sve građane."

"Postoji velika frustracija u društvu, strah od nasilja, zabrinutost za ekonomiju, situacija u svetu je vrlo neizvesna i politička polarizacija je postala prevelika čak i u Švedskoj", poručio je. "Zato je moja poruka da želim da radim na jedinstvu, a ne podelama."

Iako su Švedske demokrate osvojile više glasova od Kristeršonove Umerene partije, lider demokrata Džimi Akeson ne može da dobije široku podršku desnice koja je potrebna da bi se smenile socijaldemokrate.

Kristeršon će verovatno pokušati da formira vladu sa demohrišćanima, a u parlamentu oslanjati na podršku Švedskih demokrata i liberala.

Brojanje glasova sa opštih izbora u Švedskoj.
Brojanje glasova sa opštih izbora u Švedskoj.

Premijerka Anderšon je priznala poraz ali je upozorila da mnoge Šveđane brine uspeh Švedskih demokrata. "Vidim vašu zabrinutost, i delim je", izjavila je.

Švedske demokrate žele da njihova zemlja uvede najstrožije zakone o imigracionoj politici u Evropskoj uniji, uključujući mogućnost da se ljudima uskrati pravo na traženje azila na osnovu verskih razloga ili njihove pripadnosti LGBTQ populaciji.

Stranka želi da sreže ekonomske povlastice za imigrante, i da veća ovlašćenja policiji, uključujući u zonama u problematičnim predgrađima, kao i da dozvoli pretrage bez konkretne sumnje da je počinjeno krivično delo.

Očekuje se da Švedske demokrate osvoje 20,6% ukupnih glasova, naspram 19,1% glasova za Umerenu partiju. Socijaldemokrate će imati 30,4%.

XS
SM
MD
LG