Linkovi

Grčki premijer se izvinjava zbog požara koji ne jenjavaju


Meštani na ostrvu Evija koje je najteže pogođeno požarima
Meštani na ostrvu Evija koje je najteže pogođeno požarima

Požari u Grčkoj ne jenjavaju više od nedelju dana. Širom zemlje detektovano je više od 500 žarišta, a evakuisano je više od dve hiljade turista i meštana. Istovremeno, raste i nezadovoljstvo u javnosti zbog reakcije nadležnih na požare, zbog čega se grčki premijer Kirjakos Micotakis izvinio.

On je u obraćanju na televiziji rekao da se izvinjava zbog propusta u reakciji na požare koji su mnoge koštali svega što imaju. Materijalna šteta još nije procenjena.

"U potpunosti razumem bol naših sugrađana kojima su izgorele kuće i imovina. Utvrdićemo sve propuste i ko je odgovoran", rekao je Micotakis i obećao pomoć onima koji su izgubili domove.

Takođe je odobrio paket pomoći vredan 500 miliona evra za ostrvo Evija i region oko Atine, koji su najteže pogođeni. Sa Evije su evakuisani i srpski turisti.

"Sve je izgorelo, ničeg više nema. Ovo je najveća katastrofa do sada", rekao je 77-godišnji stanovnik Evije, sela Pefki, Makis Ladoginakis.

Požari su izbili tokom najgoreg toplotnog talasa u Grčkoj u proteklih nekoliko decenija, a teško ih je ugasiti zbog jakog vetra i visokih temperatura.

"Planeta je na pragu klimatske krize", rekao je Micotakis nekoliko sati pošto su UN objavile izveštaj o klimatskim promenama, u kojem se navodi da je situacija skoro van kontrole.

U Atini su zvaničnici počeli sa procenom štete i najavili da žele što pre da počnu da daju novac ugroženim građanima.

Skoro 1.000 vatrogasaca, devet aviona i 200 vozila je stiglo u Grčku iz evropskih zemalja, kako bi pomoglo u gašenju požara. Najavljeni su i dodatni avioni iz Rusije i Turske.

XS
SM
MD
LG