Linkovi

Mediji: Švedska i Finska se u maju prijavljuju za članstvo u NATO


Illustracija: Zastave NATO-a i Švedske (Foto:REUTERS/Dado Ruvic)
Illustracija: Zastave NATO-a i Švedske (Foto:REUTERS/Dado Ruvic)

Dva dnevnika - švedski i finski - preneli su da su se vlade Švedske i Finske saglasile da istovremeno podnesu prijavu za članstvo u NATO-u i da bi to trebalo da se dogodi sredinom narednog meseca.

Prema pisanju finskog dnevnog lista Iltalehti, švedska vlada je izrazila želju da se zajedno sa Finskom prijavi za članstvo počevši od nedelje 22. maja, dok je izvor iz švedske vlade potvrdio tu informaciju za švedski tabloid Expressen, prenosi agencija Asošijeted pres. Izveštaje medija u Finskoj i Švedskoj prenela je i agencija Rojters.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do povećanja podrške u Švedskoj i Finskoj, koja je sused Rusije, za priključenje NATO-u.

Iako nisu članice, obje zemlje blisko sarađuju sa zapadnoj vojnom alijansom i između ostalog dozvoljavaju njenim trupama da vežbaju na njihovoj teritoriji. Helsinki i Stokholm su proteklih godina takođe značajno intenzivirali bilateralnu saradnju u odbrani.

Finski šef diplomatije Peka Havisto odbio je da komentariše medijske izveštaje, ali je ponio stav da bi voleo da Finska i Švedska donesu slične odluke.

Finska premijerka Sana Marin je tokom sastanka sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, pre dve nedelje, rekla da očekuje da će Finska doneti odluku o eventualnom članstvu u NATO-u za nekoliko sedmica.

XS
SM
MD
LG