Linkovi

Brisel: Uzdržano o Nikoliću


Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič
Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič

U Briselu se užurbano pripremaju za skoru posjetu novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića

Uoči posjete novog predsjednika Srbije zvaničnici EU izbjegavaju da se upuštaju u komentare pojedinih njegovih izjava. “Očekujemo da Srbija nastavi evropski put,” poručuju oni tim povodom.

Očito, predstavnici ključnih evropskih institucija, poput Evropskog savjeta i Komisije, žele da se, prije upuštanja u komentare izjava novoizabranog predsjednika Srbije, susretnu sa predsjednikom Nikolićem i tako, u neposrednom kontaktu, steknu utisak o njegovim prioritetima. Zato i na novinarsko traženje da komentarišu navodnu Nikolićevu izjavu o tome da je Vukovar srpski grad, oni podsjećaju da je sada najvažnije nastaviti sa evropskim putem zemlje.

"Kao što ste mogli vidjeti, odmah nakon izbora smo više puta naglasili važnost opredjeljenja da se nastavi evropskim putem i zato smatramo dobrodošlom skoru posjetu predsjednika Nikolića Briselu. Trenutno analiziramo agendu i završavamo pripreme. Nadamo se da ćemo uskoro moći da objavimo i tačan datum," izjavila je portparolka Evropske komisije, Pia Arenkilde Hansen.

Slično je reagovano i na novinarsko zapažanje da Nikolićevo pominjanje "Velike Srbije" izaziva uznemirenje u regionu.

"Očekujemo da Srbija nastavi sa neophodnim reformama u okviru evropskih integracija i to značajno prevazilazi same odnose Srbije sa Kosovom. Pitanja koja pominjete su u velikoj mjeri sadržana u našoj politici pomirenja, dobrosusjedskih odnosa, regionalne saradnje i želim jasno da naglasim da se naš pristup nije promijenio. Očekujemo isto što smo i očekivali - ispunjenje poznatih kriterija pošto Srbije jeste kandidatska zemlja. Tomislav Nikolić jeste rekao da zastupa nastavak evropskog puta, tako da su naša očekivanja jasna. Očekujemo formiranje nove vlade, vlade koja mora pokrenuti dalje reforme i koja će biti važan partner u našim odnosima," rekla je portparolka visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, Maja Kocijančič.

Kada je riječ o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas je najavljeno da će se, odmah po formiranju vlade u Beogradu, pristupiti konsultacijama sa dvije strane kako bi se dijalog o pratičnim pitanjima, od važnosti i za Beograd i Prištinu, nastavio što prije.
XS
SM
MD
LG