Linkovi

Nikolić u Moskvu, pa u Brisel


Novoizabrani predsednik Srbije sutra putuje u Moskvu, a posle inauguracije najavio je posetu Briselu.

Izaslanik Brisela Miroslav Lajčak doputovao danas u Beograd, razgovorao sa novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i pozvao ga da poseti Brisel. Nikolić, koji je danas podneo ostavku na mesto predsednika i člana SNS, najavio posetu Briselu posle inauguracije, dok će sutra posetiti Moskvu.

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić sutra putuje u Moskvu gde će razgovarati za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a odmah posle zvanične inauguracije Nikolić će, kako je danas obećao ministru spoljnih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku, posetiti i Brisel.

Lajčak, koji je danas posetio Beograd kako bi se upoznao sa novonastalom političkom situacijom u Srbiji, je izjavio da mu je Tomislav Nikolić tokom današnjeg susreta rekao da je evropska budućnost Srbije njegov prioritet:

"Ja sam rekao gospodinu Nikoliću da je sada u situaciji kada šalje signale i stvara prve utiske o tome kako će da deluje kao predsednik države. I on je svestan toga", kaže Lajčak.

Izaslanik Brisela je rekao da je u Beograd doneo očekivanje Evrope da nova vlada bude što pre formirana i počne sprovođenje neophodnih reformi. Unija očekuje da evropske integracije ostanu prioritet, rekao je još Lajčaki i dodao da se EU neće mešati u sastavljanje buduće vlade.

Sa svoje strane, srpski ministar Vuk Jeremić je evropskom zvaničniku preneo uverenje da opredeljenje Srbije ka evropskoj budućnosti neće biti dovođeno u pitanje:

"Nova vlada još nije formirana, ali po svoj prilici neće doći do promene politike Beograda kada je reč o ključnim spoljnopolitičkim, regionalnim i svim drugim pitanjima."

A sveukupno, danas je bio živ politički dan u Srbiji – Tomislav Nikolić je, shodno predizbornom obećanju podneo ostavku na mesto predsednika SNS i člana stranke. Novoizabrani predsednik je rekao i da se sastao sa bivšim predsednikom Borisom Tadićem, od koga očekuje da se što pre izjasni hoće li biti premijer Srbije. SNS, po rečima Nikolića ne učestvuje u razgovorima o vladi, a on će, kako je najavio, kao predsednik Srbije mandat poveriti onome ko će obezbediti većinu.

Novi lider SNS-a Aleksandar Vučić je izjavio da koaliciona vlada DS-a i SNS-a ne bila dobro rešenje za Srbiju, dok je lider SPS-a Ivica Dačić rekao da je u današnjem razgovoru sa Miroslavom Lajčakom istakao da SPS i njeni koalicioni partneri insistiraju na brzom konstituisanju novoizabranih organa vlasti i brzom dogovoru o formiranju nove vlade, na osnovu već postignutog načelnog dogovora sa DS-om. A iz same Demokratske stranke za sada je najmanje informacija, iako javnost očekuje odluku ove stranke o vladi i budućem mandataru.
XS
SM
MD
LG