Linkovi

EP: Razočarenje i pitanja


Evropski parlament
Evropski parlament

Evropski parlamentarci ističu da će testirati koliko je novi predsednik Srbije ozbiljan u pogledu saradnje i evropske perspektive za zemlju

Medju evropskim parlamentarcima je činjenica da su glasači u Srbiji za predsjednika izabrali Tomislava Nikolića primljena sa podozrenjem. Ipak, poštujući demokratsku volju glasača, oni sada žele vidjeti da li je pro-evropski put, kakav u posljednje vrijeme zagovara novi predsjednik Srbije, tek pusta retorika ili će imati svoju potvrdu u politici kakvu će predsjednik voditi.

NIje tajna da su evropski parlamentarci ranije barem imali jasnu sliku o tome šta predsjednik tako važne zapadno balkanske države ima na umu kada je riječ o evropskim integracijama a da sada, umjesto jasne slike, imaju tek pregršt pitanja, pomješanih sa razočarenjem.

"Kao i mnogi ovdje u Evropi, mi smo razočarani odlukom, demokratskom odlukom kakvu su donijeli glasači Srbije, ali sada gospodin Nikolić mora pokazati da njegova retorika, ideje, pro-evropski stav se ostvaruje u stvarnosti, stvarnosti njegove politike", kazao je član Evropskog parlamenta iz Austrije, socijalista Hans Svoboda.

"Mislim da većina nas nije pretjerano sretna da je on pobijedio na izborima, ali sada čujemo novi pravac sa njegove strane, da se promijenio, da želi u EU. On je sada na vlasti i testiraćemo koliko je ozbiljan kada je riječ o saradnji i evropskim perspektivama za Srbiju", poručio je član Evropskog parlamenta iz Njemačke, grupa narodnjačkih stranaka, Elmar Brok.

Uspostava nove vlade u Srbiji će tek dati neke od odgovora, slažu se u Evropskom parlamentu. Tek kada bude poznat njen sastav, posebno opredjeljenja, biće moguće razgovarati o otovrenim pitanjima.

"Moramo prije svega čekati do uspostave nove vlade, jer se ne radi samo o gospodinu Nikoliću, veći o vladi. Drugo, moramo vidjeti kakvu će liniju zauzeti predsjednik i vlada, posebno po pitanju Kosova i konačno, nastavićemo da radimo sa svim zemljama regiona, kao što je to predvidjeno integracijskiim procesom. Da li će Srbija biti dio toga ili ne, sada zavisi od političkih lidera te zemlje- da idu pravo naprijed, transparentnim, evropskim putem ili da ostanu gdje jesu, što znači da se vrate odakle su došli prije nekoliko godina", naglasio je Svoboda.

Dakle, odgovor na pitanje- kakav je stav parlamentaraca o promjenama u Srbiji pričekaće još neko vrijeme, uz jasna očekivanja da predsjednik i vlada na čije se formiranje čeka, nastave gdje su stali njihovi prethodnici. A Srbiju, uz mnoga iskušenja, čekaju otvorena vrata za odredjivanje datuma završnih pregovora što bi, u slučaju istinskog opredjeljenja nove vladajuće političke garniture u Srbiji, moglo značiti konačno svjetlo na dnu tunela zvanog integracijski i reformski proces. Alternativa tome je suviše mračna i otvara pitanja o kojima, za sada, u EP ne žele ni razmišljati.
XS
SM
MD
LG