Linkovi

Stupio na snagu trgovinski sporazum EU i Ukrajine


Prvog januara ove godine na snagu je stupio ugovor izmedju EU i Ukrajine o prostoru slobodne trgovine koji uklanja najveći dio trgovinskih barijera za dvije strane, olakšava izvoz i otvara nove razvojne mogućnosti.

Sporazum, medjutim, nije uklonio nezadovoljstvo zvanične Moskve ekonomskom približavanju Kijeva Briselu i izazvao je, ukazom ruskog vrha, suspenziju sličnog trgovinskog sporazuma kakav je Ukrajina imala sa Rusijom.

Dugoočekivani trgovinski sporazum za koji u Briselu tvrde da je do sada najviše što je Unija dala nekoj od zemalja svoga susjedstva, stupio je na snagu, a njegov rezultat bi trebalo da bude gotovo potpuno otvaranje tržišta Unije za ukrajinske plroizvode i obrnuto.

"Ono što očekujemo je: manje birokratije i potrebnih dokumenata za uvoz, ukidanje ili smanjenje tarifa, koje čine uvoz skupljim i dižu cijene za lokalne kupce. Tako da svaka refroma koje će voditi dugoročnom smanjenju tarifa, bila bi izvanredna za domaće kupce," kaže direktor Metro Ukrajine, Martin Šumaher.

Ono što bi obični ljudi u Ukrajini u svakodnevnom životu trebalo gotovo trenutno da osjete su niže cijene evropskih prehrambenih

Proizvoda. Tarife na pastu će sa 10 ili čak 20 posto pasti na nulu, tarife na evropski sir će u narednih pet ili šest godina sa deset posto pasti na nulu, smanjiće se takse na uvozno voće i povrće, a biće ukinute i takse na masline koje sada iznose 10 posto na njihovu cijenu. Ukupno, EU i Ukrajina će ukinuti do 99 posto postojećih taksi i carina na medjusobnu trgovinu.

Novi trgovinski sporazum je otvorio veću mogućnost za izvoz ukrajinskih proizvoda na evropsko tržište. „StudioPack“ je kijevska kompanija koja proizvodi aluminijumske kontejnere za hranu, a čiji značajan dio proizvodnje ide na tržište EU.

"Trenutno izvozimo u Njemačku, Austriju, Belgiju, Poljsku i baltičke države. Mjesečno, od 30 do 40 posto naše proizvodnje ide u izvoz. Stupanjem na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini, moći ćemo da dostignemo i do 60 posto izvoza ukupne proizvodnje," kaže Viktorija Burkovskaja iz „StudioPack-a“

Medjutim, Moskva nije sa odobravanem gledala na jačanje trgovinskih veza Kijeva i Brisela i prijetila je sankcijama. Želeći da nadju kompromisno rješenje, u evropskim institucijama su ranije planirano stupanje na snagu tog sporazuma prolongirali do prvog januara, a posljednih dana prošle godine su još jednom pozvali predstavnike Ukrajine i Rusije za sto da dogovore svima prihvatljivo rješenje. Medjutim, nije bilo rezultata. Istog dana sa stupanjem na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine, na snagu je stupila i suspenzija sličnog sporazuma kakav je Kijev imao sa Moskvom.

Evo šta je o tome rekla evropska komesarka za trgovinu, Cecilia Malmstrem:

"Pretpostavka je bila da će se Rusija suzdržati od nametanja sankcija Ukraijini i, takodje, da će se suzdržati od suspenzije povlaštenog trgovinskog statusa kakav je Ukrajina imala u trgovini sa Rusijom. Bili smo iznenadjeni kada je predsjednik Putin dekretom potvrdio da će ipak uslijediti suspenzija sporazuma sa Ukrajinom od prvog januara 2016-te, a to nam je potom potvrdio i ruski premijer."

XS
SM
MD
LG